Senioren Journaal van vrijdag 30 april
VerpleegThuis moet gat opvullen
Er moeten vormen van een zogeheten VerpleegThuis komen in Rotterdam. Hiermee moet het gat worden gevuld tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis. Voor verzorgingshuizen is geen plek meer. Zorgwethouder Sven de Langen laat volgens de Telegraaf dit jaar nog uitzoeken wat er mogelijk is. “De komende tijd gaan wij vanuit het Langer Thuis Akkoord het gesprek aan met verschillende partijen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om VerpleegThuis te realiseren.
Meer geld, minder Alzheimer?
Onder deze kop publiceert het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel van wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel met twijfels bij de nieuwe dementiestrategie: Opnieuw gaat de overheid flink investeren in dementieonderzoek. Maar wat leveren die onderzoeksprogramma’s de patiënten van dit moment concreet op? ‘De nadruk ligt wel erg op de medische aanpak.’
ANBO lanceert Aangifte Hulplijn
ANBO is begonnen met de Aangifte Hulplijn, bedoeld voor mensen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit of babbeltrucs. Mensen krijgen tips en hulp bij het doen van aangifte bij de politie. De ANBO Aangifte Hulplijn is onderdeel van een grote veiligheidscampagne om ouderen weerbaarder te maken tegen diverse vormen van criminaliteit.
‘Blijf bewegen, hoe weinig ook’
Hoe word je een fitte tachtiger? In beweging blijven is een van de belangrijkste speerpunten van gezond oud worden, zegt belangenbehartiger Atie Schipaanboord van seniorenorganisatie Anbo in het AD. “Blijf dagelijks bewegen, hoe weinig het ook is.” Een goede gezondheid hangt ook samen met gebalanceerd eten. Ook een sociaal netwerk is belangrijk. “Investeer in je contacten en probeer die vast te houden. “En: “Zoek op latere leeftijd een woonomgeving waar je genoeg mensen ontmoet.”
Vakmanschap in zorg en welzijn
Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Beide partijen onderstrepen het belang van vakmanschap in zorg en welzijn dat hoofd, hart en handen omvat. Ze willen dit gezamenlijk ontwikkelen via participatief actieonderzoek met docenten, studenten en medewerkers in zorg en welzijn, om zo bij te dragen aan de kwaliteit van leven van cliënten en hun mantelzorgers.
Waarom geen rijvaardigheidstest
Een rijvaardigheidstest zou helemaal niet gek zijn, is in het AD het antwoord van autospecialist Niek Schenk op de vraag van een 80-plusser (die zelf in de jaren voor zijn keuring maar 12 km had gereden), maar riekt wel meteen naar leeftijdsdiscriminatie. “Immers, ongevallen wijzen elke dag uit dat bestuurders van alle leeftijden soms niet goed in staat blijken om een voertuig te besturen. Bovendien zouden ouderen hierdoor op kosten worden gejaagd. En dan heb ik het nog niet over de vraag of zo’n test op grote schaal te realiseren is. Het CBR kan nu al de vraag naar rijexamens niet aan.”
‘FIRE is ook voor ouderen een optie’
“De vorige generatie kreeg rond de 60 jaar een aanbod van de werkgever om met vroegpensioen te gaan”, aldus de rubriek Geldvraag in de Volkskrant. “Zij kregen een zak geld mee. Aan het begin van deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar. Sinds 2005 worden dit soort regelingen zwaar bestraft door de fiscus, dus nu gebeurt dit niet meer.” Het curieuze is dat jongeren in de ban zijn van de Amerikaanse hype FIRE (‘Financial Independent Retire Early’), terwijl zij vaak harder geraakt worden door de coronacrisis. “FIRE is ook – en misschien vooral – voor ouderen een optie.”
Onderwijs geen invloed op veroudering hersenen
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt een langere onderwijsduur niet voor een vertraging van de veroudering van de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek waar o.a. het Radboudumc bij betrokken is. Alle hersenen krimpen met de leeftijd. De algemeen aanvaarde opvatting is, dat meer onderwijs het tempo van die krimp vertraagt. Het bewijs daarvoor is echter niet doorslaggevend omdat studies de snelheid van verandering in de loop van de tijd niet hebben kunnen volgen. Tot nu toe.
Met gerecyclede medicijnen veroudering vertragen
Van gerecyclede geneesmiddelen die al heel lang op de markt zijn voor ziekten is bekend welke bijwerkingen ze hebben. ‘We geven ze aan gezonde deelnemers om de veroudering te vertragen’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier in Vrij Nederland. ‘Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel omlaag brengen voor mensen met suikerziekte.’
Assistentie van drone
Een drone begint met evacueren bij brand in een verzorgingshuis, nog voordat de brandweer aanwezig is. Studenten van de TU Eindhoven werken samen met de brandweer om dit voor elkaar te krijgen. Met een alarm en lichtsignalen begeleidt Blue Jay, zoals de drone heet, ouderen naar buiten, aldus Innovation Origins. “Uiteindelijk is het doel om een drone te ontwerpen die kan functioneren als assistent in huis voor mensen die hulp nodig hebben.”Stap voor stap werken de studenten naar dat doel toe.