Senioren Journaal van donderdag 29 april

Familiehuis om meer regie te houden

Het innovatieve zorgproject ‘Familiehuis’ van Stichting De Hoven ontvangt een subsidie van €75.000,– van de provincie Groningen. Het project is opgezet als een experiment waarbij familie, vrijwilligers en zorgverleners gezamenlijk het intramurale zorgproces opnieuw gaan inrichten en onderzoeken wat hiervoor nodig is en welke gevolgen dit heeft, aldus de Eemskrant. Het doel van het project is dat familie en bewoners meer de regie houden over hun leven in het verpleeghuis, door de zorgpraktijk fundamenteel te veranderen.

‘Ik wil een ander vaccin’

Er zijn 60-plussers die wél een vaccin willen, maar níet dat van AstraZeneca. Zoals Els Coenen (63) uit Nijmegen. Zij is een petitie gestart, omdat ze wil kiezen welk vaccin ze krijgt. Zij heeft geen vertrouwen in AstraZeneca. De petitie op internet is sinds eind vorige week zo’n duizend keer is ondertekend, aldus De Gelderlander.Het doel: zorgen dat 60-plussers ook geprikt kunnen worden met het vaccin van Moderna of Pfizer.

‘Duo-wonen lost boel woonproblemen op’

Senioren blijven met een beetje hulp langer thuis wonen en jongvolwassenen krijgen de betaalbare woonruimte waar ze zo hard naar op zoek zijn. Hoe? Door jong en oud samen te brengen onder één dak. Het concept voor Duo-wonen is simpel en verdient landelijke navolging, zegt de bedenker ervan, Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld op Jeugd volgens Kassa (BNNVara).

Kraskaart tegen coronasleur

Het Rode Kruis gaat deelt sinds gisteren kraskaarten uit aan zestigplussers. Daarmee wil de hulporganisatie ouderen motiveren om met meer positiviteit uit de coronacrisis te komen, aldus Hart van Nederland. Ouderen krijgen de ‘Opgekrast met de coronasleur’-kraskaart onder meer op verschillende priklocaties, als ze een kwartier moeten wachten na de prik. Daarnaast krijgen ruim 322.000 leden van seniorenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant de kaarten bij hun ledenmagazines.

Beroofd door ‘leerlingen’

Verschillende inwoners van Groningen zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van babbeltrucs. Het gaat in totaal om drie meldingen, meldt de politie op Facebook, aldus het AD. Zo werd aangebeld door twee jongens, die vertelden dat zij bezig waren met een studieproject voor eenzame ouderen. “Oplichters worden steeds creatiever om slachtoffers, vooral de ouderen, in hun woning te bestelen van onder andere de pinpas, geld en/of sieraden”, waarschuwt de politie.

Heupairbag thuiswonende ouderen

Zorggroep Tangenborgh onderzoekt in hoeverre een heupairbag heupfracturen kan voorkomen. De heupairbag wordt uitgeprobeerd door thuiswonende klanten met een verhoogd valrisico in de wijk Emmerhout in Emmen, meldt Dagblad van het Noorden. Tangenborgh zet de Wolk heupairbag bij twintig klanten in met ondersteuning van een subsidie uit de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET).

Met aangepast golfwagentje weer op stap.

Een elektrisch golfwagentje dat ouderen in eenzaamheid en isolement van deur tot deur vervoert. Bewoners in de wijk Ruwaard in Oss kunnen tot en met zaterdag kennismaken met de gebruiksvriendelijke ‘Ruwaard-mobiel’. Als het aan de initiatiefnemers ligt, schrijft het Brabants Dagblad, rijdt de Ruwaard-Mobiel in het voorjaar van 2022 standaard rond. Zij signaleren gezamenlijk dat de eenzaamheid onder ouderen in de wijk toeneemt. Door de leeftijd of beperking die zij hebben, kiezen bewoners in de Ruwaard steeds vaker om niet de deur uit te gaan.

Wet zorg en dwang: uitvoering blijft lastig.

Ruim een jaar na invoering worstelen zorgverleners de Wet zorg en dwang (Wzd) op de juiste manier in te voeren. De coronacrisis bemoeilijkt het uitvoeren van de wet, maar ook de regionale samenwerking, het aantal crisisbedden en de scholing van personeel zorgen voor problemen. Toch blijft Korrie Louwes, hoofdinspecteur van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), hoopvol, zegt zij tegen BNR.

Ziekenhuiszorg vaker aan huis

Behandelingen die coronapatiënten tot begin dit jaar alleen in het ziekenhuis kregen, worden steeds vaker ook thuis gegeven voor oudere, kwetsbare patiënten. Het Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Maasziekenhuis Pantein hebben hiervoor met de honderd huisartsenpraktijken in hun regio, wijkverpleging en verpleeghuizen de handen ineengeslagen. Het gaat volgens De Gelderlander inmiddels om enkele honderden coronapatiënten die thuis zijn geholpen. Relatief nieuw is dat ook thuis behalve zuurstof antistollingsmedicijnen en ontstekingsremmers (dexamethason) kunnen worden toegediend.

Sinds tijden weer een uitje

Nu steeds meer ouderen gevaccineerd zijn met het coronavaccin, kunnen er langzamerhand weer uitjes georganiseerd worden. Zo werden bewoners van de Vijzelmolen in Hoorn verrast door touringcarbedrijf Alpha Tours uit Hem. De busonderneming staat al meer dan een jaar stil en biedt daarom gratis tours aan aan woongroepen van Wilgaerden en van Leekerweide. Deze week maakt de bus verschillende rondjes door de tulpenvelden van West-Friesland, aldus NH Nieuws.