Senioren Journaal van woensdag 10 maart
Oud en al afgeschreven
“Je zal nu tussen de 65 en de 75 jaar oud zijn. Je wordt bijna als laatste gevaccineerd, de pensioenleeftijd is of wordt verhoogd en er is al jaren niet geïndexeerd”, schrijft G. van den Brink uit Alkmaar in de Telegraaf. “Je wordt beschuldigd van het bezet houden van huizen als je man is overleden, maar je mag niet in je vakantiehuisje wonen. Voor de aanvullende zorgverzekering ben je te oud om te switchen en door banken word je verplicht gebruik te maken van internet, terwijl je uit de tijd komt van vóór internet. Als je een auto wilt verzekeren betaal je een hogere prijs en als je een(vakantie)auto wilt huren betaal je boven de 70 jaar vaak meer. Enfin, we overleven het wel, maar leuk is anders.”
Hoe seniorvriendelijk is uw wijk?
In de Delftse wijk Tanthof wonen steeds meer ouderen. Veelal bewoners van het eerste uur die ondertussen hun kinderen het huis uit hebben zien gaan en zelf met pensioen zijn. Hoe ervaren zij het ouder worden in hun wijk? In hoeverre is hun wijk op het gebied van wonen, voorzieningen en openbaar vervoer ingericht op de aanwezigheid van ouderen? Tweedejaars studenten Social Work van De Haagse Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar deze vragen. Ze maakte een eerste verkenning van de seniorvriendelijkheid van de wijk..
‘Digitale zorg moet geen plicht zijn’
Zorgverleners moeten niet worden gedwongen om digitale zorg te verlenen, patiënten niet om er gebruik van te maken. Dat gaven kandidaten van politieke partijen volgens Medisch Contact aan bij het zorgdebat dat werd gehouden op initiatief van een twintigtal zorgorganisaties. Een plicht om digitale zorg aan te bieden of er gebruik van te moeten maken ging alle partijen te ver. ‘Denk aan ouderen’, waarschuwde Maarten Hijink van de SP.
‘Stemmen per post voor 92-jarige bijna niet te doen’
Een Trouw-lezer beschrijft hoe zij er getuige van was hoe het stemmen per post werkt bij een dame van 92 jaar. “Hebben de makers van dit belangrijke alternatief om te stemmen geoefend met ouderen? Of nog beter, hebben ze het zelf gedaan? Het is namelijk bijna niet te doen. Waarom de retourenveloppe niet veel ruimer is gemaakt, is mij een raadsel. Het is toch zo dat elke stem telt? Nu gaan er alleen al door de slechte vormgeving van de enveloppen waarschijnlijk zeer veel stemmen verloren. Kenmerk van een nationale overheid die veraf staat van haar ouderen?”
Politieke partijen over mantelzorg
Wat vinden Tweede Kamerleden van mantelzorg, wat hebben ze zelf met mantelzorg, wat heeft hun partij gedaan voor mantelzorgers en hoe willen ze het mantelzorgers makkelijker maken (denk aan minder regels, waardering en combinatie van werk en mantelzorg). MantelzorgNL ging daarover met de politici in gesprek.
‘Levensverwachting half jaar lager’
De gemiddelde levensverwachting in Nederland is door de coronapandemie een half jaar lager komen te liggen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge volgens het FD aan de Tweede Kamer op basis van een analyse van onderzoeken van onder meer het RIVM, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Sociaal-Economische Raad.
Digitale pubquiz, speciaal voor ouderen
Digitale pubquizzen of andere onlinespellen voor jongeren zijn er in de coronacrisis volop. Dat moet ook voor ouderen kunnen, dachten de leden van de Ronde Tafel Zutphen. De vriendengroep organiseert in april samen met zorginstellingen Sensire en Sint Maarten een pubquiz speciaal voor ouderen, meldt De Gelderlander.
Soeper Winter slaat aan in Den Haag
Sinds begin december gaan er in Den Haag dagelijks vrijwilligers op pad met soep voor ouderen en andere mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De teller staat inmiddels op ruim 40.000 uitgedeelde soepen. En volgens De Participatie Keuken betekent dat: 40.000 blije mensen, meldt Den Haag FM. Twintig organisaties doen mee aan de actie Soeper Winter.
Onderzoek toegankelijkheid trottoirs en wegen
Leeds University doet onderzoek naar toegankelijkheid van trottoirs en wegen voor voetgangers, mensen met een beperking, ouderen en ouders met jonge kinderen. Het onderzoek wordt wereldwijd gehouden in vijf landen. Naast Nederland ook in het Verenigd Koningrijk, de VS en in Kenia en India. In Nederland wordt onderzoek gedaan in Utrecht en Almere, meldt Omroep Flevoland.