Senioren Journaal van maandag 1 februari

OldStars naar de wethouders

Waar blijven de ouderen in de sportplannen van de gemeenten? Volgens het Nationaal Ouderenfonds doen lokale overheden te weinig om hun inwoners op leeftijd in beweging te houden. Tijd voor actie, schrijft dagblad Trouw. Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat gemeenten in hun sportbeleid ouderen vergeten en stuurt daarom de komende weken zijn zogeheten OldStars langs bij wethouders door het hele land. Juist nu ja. Midden in coronatijd.

Extra kwetsbaar voor financieel misbruik

Geld pinnen, boodschappen doen: door de lockdown zijn veel ouderen hiervoor afhankelijk geworden van derden. Hierdoor neemt de kans op financieel misbruik toe. Dat wordt nog erger, doordat ouderen er vaak niet over durven te praten. “Een op de twintig ouderen wordt mishandeld, waarvan meer dan de helft financieel. En dat zijn alleen nog de gevallen waar we weet van hebben”, stelt staatssecretaris Paul Blokhuis volgens NU.nl. “Ik wil dat dit uit de schaduw komt.”

‘Ontstellende feiten verpleeghuizen’

Hoe gaat het met de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen? “Uit onze bevraging spreken ontstellende feiten”, kondigt tv-programma Radar aan over de uitzending van vanavond. “Radar vroeg het in een enquête aan een groep van ruim 4000 ervaringsdeskundigen. Aan bewoners, aan medewerkers en aan mensen die regelmatig contact hebben met iemand die er woont. En de resultaten zijn verbijsterend.”

‘Verplicht internet drempel zelfredzaamheid’

Negen van de tien internetloze (91%) en de helft (46%) van de online senioren zijn het over één ding eens: zij zijn het zat dat ze meer en meer verplicht worden om van alles via internet te doen. Dit blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB. De drempels voor zelfredzaamheid worden steeds hoger gemaakt, zegt de seniorenorganisatie in Trouw. Gepleit wordt voor loketten voor digibeten. De Telegraaf schrijft in een commentaar: “De klachten van de ouderen moeten serieus worden genomen.”

‘Medemens beste middel tegen dementie’

Wie geïsoleerd raakt van de omgeving, loopt meer risico op dementie. Onderzoeker Kasper Bormans ziet in Het Parool parallellen tussen de gevolgen van corona en die van gehoorverlies. “Wij hebben de oren en de ogen van de ander nodig. Het zal vooral van onszelf afhangen, of we ons willen openstellen of ons willen terugtrekken. We kunnen kiezen: een open geest of een krimpend brein.”

ChristenUnie: Knarrenhofje met mooie oude dag

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers haalde zaterdag op het congres van zijn partij de Voltooid Leven-wet van coalitiepartner D66 aan, meldt de Volkskrant: ‘Die konden we tegenhouden en we hebben gestreden voor een land waarin ouderen waardig ouder kunnen worden. Voor ouderen geen levenspil, maar investeren in Knarrenhofjes waar mensen een mooie oude dag hebben.’

‘Meer bungalows, meer doorstroming’

“Je wil niet weten hoeveel ouderen hun woning met meer verdiepingen graag willen verkopen om in een bungalow te wonen”, zegt de Tilburgse makelaar Elly Teunissen in het Brabants Dagblad. “Als die er zouden zijn, krijg je doorstroming. Maar die zijn er niet, er is op dit moment geen aanbod. Bungalows, zelfs met een vraagprijs van 599.000 euro, worden via biedingen verkocht.”

Website Ouderennetwerk West-Friesland

Stichting Ouderennetwerk West-Friesland heeft een nieuwe website gelanceerd voor ouderen in de regio. Hier kunnen zij vragen stellen en meer informatie krijgen over de zorg in West-Friesland, zo meldt NH Nieuws. Met de nieuwe website wil de stichting krachten bundelen en de zorg voor ouderen te verbeteren en meer onder de aandacht te brengen. “Op deze manier kunnen we écht iets betekenen voor de ouderen in West-Friesland.”

Ouderenarts schrijft boek met ouderen

Ouderenarts Ester Bertholet gaf altijd lezingen over zaken waar ouderen mee te kampen kunnen hebben: duizeligheid, angst, incontinentie. Nu wil ze haar kennis op een andere manier overdragen, vertelt ze in De Gelderlander: met een boek. Geen lange teksten, maar korte, informatieve stukjes over ouderdomskwalen en wat je eraan kunt doen. Essentieel voor Bertholet is dat ze het boek niet alleen gaat maken, maar dat ouderen haar ermee gaan helpen. “Ouderen zijn de ervaringsdeskundigen”, zegt ze.

‘Banken, breng het persoonlijke contact terug’

“Een vertrouwd gezicht, iemand die je vriendelijk te woord staat. Gewoon even naar binnen kunnen lopen als je een vraag hebt.” Senioren zijn duidelijk, aldus KBO-PCOB: Ze missen hun bankkantoor, die eerst nog iedere buurt, dorp op kleine stad had. Dat blijkt uit de ruim 700 meldingen die bij het Meldpunt Bank Dicht van de seniorenorganisatie zijn binnengekomen. In een pamflet wordt de banken gevraagd lokale servicepunten op te richten.