Senioren Journaal van woensdag 20 januari
78 en net als Joe Biden nog volop aan het werk
Met zijn 78 jaar wordt Joe Biden vandaag de oudste president van de Verenigde Staten. Vijf Nederlandse (bijna-)leeftijdgenoten die net als hij nog actief zijn vertellen in de Volkskrant wat zij daarvan denken en hoe zij er zelf in slagen door te blijven gaan: Neelie Kroes (79), Pieter Lakeman (78), Erica Terpstra (78), Maarten van Rossem (78) en Martin van Rooijen (78). Zo’n 60 procent van de kans om vitaal oud te worden is afhankelijk van leefstijl, zo blijkt uit langlopende studies. Biden heeft op grond van zijn medisch rapport alle ingrediënten om zo traag mogelijk te verouderen.
Huisarts onmisbaar voor oude coronapatiënt
Huisartsen zijn onmisbaar in de zorg voor oude coronapatiënten, bleek volgens NRC in uit een grote studie van het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde, verbonden aan de Universiteit Leiden. Er stierven tijdens de eerste golf, tussen maart en juni, ten minste 1.566 Covid-19-patiënten buiten het ziekenhuis (mediane leeftijd 87 jaar), onder begeleiding van de huisarts. Meestal duurde dat acht dagen vanaf het moment dat ze ziek werden, bleek uit rapportages van de helft van alle huisartsenpraktijken.
In Wmo-busje alle zitplaatsen in gebruik
In een artikel in AD Groene Hart naar aanleiding van een geval van coronabesmetting tijdens een rit van een Wmo-busje met acht ouderen, zegt de vervoerder zich aan het huidige coronaprotocol voor zorgvervoer te houden. In dat protocol, opgesteld door branchevereniging KNV, staat dat er geen maximum zit aan het aantal mensen in een busje en dat alle zitplaatsen mogen worden gebruikt. Daar is overleg over geweest met het ministerie, aldus de KNV.
Met taxi naar vaccinatiehal
Als Leidse ouderen moeite hebben om naar de vaccinatiehal te komen, dan moet de gemeente taxi’s of ander vervoer regelen. Dat is volgens het Leidsch Dagblad kort samengevat de inhoud van een brief die D66-raadslid Susannah Herman stuurde aan het stadsbestuur. Volgens het D66-raadslid moet de gemeente de GGD op alle mogelijke manieren bijstaan tijdens de vaccinatieperiode, ook wat betreft een informatiecampagne over wel-of-niet-inenten.
MantelzorgBalans bij ongeneeslijk zieke
Dinsdag is MantelzorgBalans gelanceerd: een digitale tool die mantelzorgers ondersteunt die zorgen voor een dierbare die niet meer beter wordt. “Onze tool helpt mantelzorgers bij het vinden of hervinden van de balans, zodat zij de zorg voor hun dierbare goed kunnen dragen”, zegt Mariët Hagedoorn, hoogleraar gezondheidspsychologie van het UMCG en projectleider van MantelzorgBalans.
Oud worden worden zoals Marianne Faithfull
Zangeres Marianne Faithfull (74) heeft onlangs het werk afgerond voor haar 21ste solo-album, She walks in beauty. Daarop koketteert ze met haar ouderdom, terwijl haar ex, Stones-icoon Mick Jagger, eeuwig jong blijft. “Het roept de vraag op op welke manier, wij, u, zou willen verouderen”, schrijft psycholoog en geluksonderzoeker Ad Bergsma in de Volkskrant. “Faithfull slaagt erin de moeilijkheden van het verouderen te beklagen én te verdragen.”
Lang Leve Kunst Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK hebben het Lang Leve Kunst Fonds gelanceerd. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Dat hieraan grote behoefte is, blijkt uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van de drie fondsen. 74% van de Nederlanders van 60 jaar en ouder lijkt het leuk om (weer) actief kunst te beoefenen. Fotograferen (43%), een instrument bespelen (25%), schilderen of tekenen (25%) zijn favoriet.
Modulaire mantelzorgwoning
Met haar nieuwste woonmodule CANGO ontwierp de modulaire houtbouwer Hahbo volgens Bouw&Wonen een stijlvol thuis voor elke zorgbehoevende. CANGO is een moduleerbare woning die op korte termijn kan worden ontworpen en geproduceerd én in één dag kan worden geplaatst “CANGO is de eerste woonmodule waar al van bij het ontwerp de zorgbehoevende centraal staat”, zegt de directeur van Hahbo.
‘Pensioenen miljoenen Nederlanders in gevaar’
Twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en PMT, luiden in het AD de noodklok. Volgens de fondsen zijn de pensioenen van miljoenen Nederlanders in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen. ABP en PMT vinden dat minister Wouter Koolmees te positief is over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026.
‘Nu niet opeens tweederangsburgers’
“Ja, er zijn veel oude mensen ‘kwetsbaar’ vanwege een verhoogd sterfterisico aan corona”, schrijft Dorly Deeg in NRC. “En ja, er zijn veel meer ‘kwetsbare’ ouderen dan in 1950, zowel in absolute als relatieve zin. Die toename van ouderen is een resultaat van al onze inspanningen op medisch-technologisch gebied. We hebben zelf een samenleving met veel ouderen gecreëerd. Dus beschouw ouderen nu niet opeens als tweederangsburgers met tweederangsrecht op leven.”