Senioren Journaal van woensdag 6 januari
‘Vaccineer ouderen eerst’
De Gezondheidsraad heeft het kabinet voor de derde keer geadviseerd om alles op alles te zetten om ouderen en kwetsbaren als eerste in te enten tegen het coronavirus. Dat gebeurde ook al op 19 november en 24 december. Bij deze groepen is met een vaccin de meeste gezondheidswinst te behalen, denkt de raad volgens de NOS. In het advies, dat samen met het Outbreak Management Team (OMT) is opgesteld, staat dat “het onwenselijk is dat ouderen lang op de vaccinatie moeten wachten”.
Tweede Kamer tegen kabinetsplan code zwart
De Tweede Kamer wil toch geen verbod op leeftijdselectie bij een zogenoemde ‘code zwart’ op de intensive care en heeft minister Van Ark gevraagd haar plan om leeftijdsselectie per wet te verbieden in te trekken. Van Ark spreekt volgens de NOS over een “loodzwaar” onderwerp en benadrukt dat er “gelukkig sprake is van een theoretische vraag”. Toch schuift het kabinet het draaiboek van de artsen en medici dus terzijde en daar blijven veel partijen in de Tweede Kamer het niet mee eens. Minister Van Ark gaat met de betrokken organisaties overleggen wat nu het beste is. Het AD concludeert: Juist de ouderen, dé groep die bezwaar zou kunnen maken, steunen de artsen. De Volkskrant constateert dat het debat een hoog theoretisch gehalte heeft.
‘Loting voor IC slechtste optie’
Wat moeten artsen doen áls het ‘zwartste’ scenario realiteit wordt, en er te weinig bedden zijn op de intensive care? In het uiterste geval, als alle medische argumenten op zijn, moet er worden geloot, kondigde minister Van Ark aan. Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant, zegt in de Volkskrant: ‘Loting is de slechtste optie. Onze achterban steunt de artsen.’ KBO-Brabant vindt ‘dat je moet durven te kiezen voor het principe van ‘fair-innings’, dat iedereen in de loop van het leven zoveel mogelijk gelijke kansen heeft om alle levensfases te doorlopen.’ Ouderenbond Anbo stelt dat de artsen moeten kiezen welk systeem het beste is, en niet de politiek. ‘Veel ouderen begrijpen de gedachten achter de ‘geleefde jaren’-discussie echt wel.’
Uitbreiding van dagopvang
Om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen wordt in Limburg onder andere gedacht aan het uitbreiden van de dagopvang en dagbesteding voor bijvoorbeeld thuiswonende mensen met dementie, meldt De Limburger uit de regioplannen van de zorgkantoren. Cliënten moeten daar in de toekomst ook in de weekenden terechtkunnen en er doordeweeks langer kunnen verblijven. Ook wordt melding gemaakt van een zorgaanbieder die samenwerkt met lokale ondernemers om lokale wooninitiatieven snel te kunnen opzetten.
Salaris stijgt, pensioen blijft achter
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit, blijkt volgens het AD uit berekeningen van salarisverwerker ADP. Opnieuw zien zij de aanvullende pensioenen minder waard worden. “Aan de ene kant profiteren ze van het lagere tarief in de eerste belastingschijf. “Maar ze betalen meer voor de zorgverzekeringswet. De AOW stijgt wel, maar die maakt het verlies niet helemaal goed.’’
In zes jaar 2% minder pensioen
Wat er netto overblijft van een aanvullend pensioen, is in de periode tussen 2015 en 2021 met gemiddeld 2% gedaald. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit historische cijfers van salarisverwerker ADP. Alleen wie meer dan €2500 bruto als aanvullend pensioen heeft, ging erop vooruit. De daling werd wel steeds gecompenseerd door een hogere AOW.
‘Zou me liefst gisteren nog laten prikken’
Steeds meer 70-plussers die zich niet willen laten vaccineren? “In mijn omgeving hoor ik een heel ander geluid”, reageert een lezer van Het Parool: “alle 60-plussers (onder wie ikzelf) zouden zich het liefst gisteren nog laten prikken, omdat zij net als de rest van Nederland staan te springen weer terug te keren naar een leven waarin zij zich weer veilig in de openbare ruimte kunnen begeven. En zodat ze een substantiële bijdrage kunnen leveren aan juist die sectoren die het nu zo moeilijk hebben: cultuur en horeca.”
Uitrol Partner in Balans in VK
De online cursus Partner in Balans voor partners van dementerenden wordt met een subsidie van 2 miljoen pond in een Britse versie uitgerold in het Verenigd Koninkrijk. Partner in Balans is ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+ / Universiteit Maastricht. Partner in Balans is bedoeld voor iedereen die in zijn omgeving iemand heeft met geheugenklachten of (beginnende) dementie.
‘Verpleeghuizen veranderd in spookhuizen’
Ondanks dat er met man en macht wordt geprobeerd corona buiten de deur te houden, grijpt het virus in verpleeghuizen om zich heen. Sommige instellingen tellen tientallen besmette bewoners en veranderen in ware spookhuizen. De zorgen zijn groot, aldus RTL Nieuws. “Het is hier heftiger dan in de eerste golf.”
Toegevoegde waarde bij online winkelen
Drie op de tien 55-plussers zegt ook na de coronacrisis vaker online te winkelen, aldus een artikel op Emerce. “De 55-plussers hebben over het algemeen de tijd en zin om diep te graven. Door te werken aan de rijkheid van de productinformatie, specificaties over de gebruiksvriendelijkheid en onderlinge productvergelijkingen, is de winkelier ook tijdens de oriëntatie van toegevoegde waarde. Omdat er tot op heden relatief weinig aandacht is voor die informatiebehoefte zien we voor retailers een grote kans zich hierop te onderscheiden.”
‘Digitale tijd erg lastig voor oudere’
“Waarom worden websites steeds ontoegankelijker”, vraagt een lezer van de Telegraaf zich af. “Telefoonnummers en e-mailadressen zijn uit de tijd, nu zijn er digitale poppetjes of fictieve chatvriendjes die vragen stellen om je snel op weg te helpen. Maar het resultaat is dat je in kringetjes steeds dezelfde vragen weer beantwoordt en na een halfuur nog geen stap verder bent.” We leven in een digitaal tijdperk, “die persoonlijk contact onmogelijk maakt, de menselijke noot is ver te zoeken. En dat heet dan dienstverlening!”