Senioren Journaal van donderdag 7 januari

‘Lagere grondprijs seniorenwoningen’

Ouderen lopen te hoop tegen gebrek aan betaalbare seniorenwoningen. In Abcoude besloot een groepje gepensioneerden dan maar zelf te gaan bouwen, maar ook dat blijkt niet eenvoudig. ‘Je hebt een leuk idee, maar niemand die voor je opkomt’, zeggen ze in het FD. Het gebrek aan geschikte woningen voor ouderen is een breed probleem, stelt Marja Elsinga, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.  Volgens haar moeten gemeenten meer prioriteit geven aan betaalbare en geschikte ouderenhuisvesting. ‘Dat betekent bijvoorbeeld genoegen nemen met lagere grondprijzen, maar ook ontwikkelaars moeten water bij de wijn doen. Als partijen het echt willen, kan het wel.’

‘Mantelzorgverklaring snel invoeren’

MantelzorgNL pleit voor een snelle invoering van de mantelzorgverklaring. Alle vijf miljoen mantelzorgers bij vaccinatie voorrang geven is volgens MantelzorgNL onmogelijk in verband met de schaarste van de vaccins én niet nodig. “Je zou het liefst beginnen met de mantelzorgers die intensief zorg verlenen waarbij 1,5 meter afstand houden geen optie is. Alleen….. die mantelzorgers staan nergens geregistreerd waardoor er landelijk geen overzicht is bij wie dat speelt. Dat is een punt gebleken bij de beschermingsmiddelen, bij het testen en nu weer bij de vaccinaties.”

Met BELgeZEL groter sociaal netwerk

Als twee eenzame ouderen elkaar bellen, zijn ze niet meer alleen. Een cliëntondersteuner van Palet Welzijn Zoetermeer vertelt in AD Haagsche Courant hoe zij met vragenkaartjes de gesprekken op gang helpt. “Als cliëntondersteuners komen we bij veel senioren over de vloer en dan hoor je dat ze best meer contact willen met andere ouderen. Zo hebben we BELgeZÉL bedacht. Ouderen telefonisch met elkaar in contact brengen. Zo krijgen ze een groter sociaal netwerk, want ze leren via hun nieuwe contacten weer anderen kennen.”

Meer maatwerk via co-creation

Samenwerking met de klanten – de zorgvragers – zou meer aandacht kunnen krijgen door vormen van co-creation te introduceren, schrijft René Bot in een ESB-blog over de Wmo. “Door cliënten meer te betrekken bij de inrichting van het zorgarrangement kan meer maatwerk bij de uitvoering ontstaan. Bij co-creation wordt niet alleen de cliënt maar ook zijn gehele netwerk – voor zover aanwezig – betrokken. Om te voorkomen dat dit slechts op ad hoc basis gebeurt – momenteel de realiteit – zou de overheid co-creation via economische prikkels kunnen aanmoedigen.”

Geen ‘prikvoorrang’ meer

Als je kijkt naar de Nederlandse vaccinatiestrategie zie je dat de groep ’60-plusser met medische indicatie’, die eerst helemaal vooraan stond in het vaccinatieschema, niet meer bestaat. De mensen uit die groep zijn verdeeld onder andere groepen, zoals ’60-plusser en thuiswonend’. Het zijn groepen die in het tweede kwartaal pas worden gevaccineerd. Meerdere deskundigen roepen volgens de NOS op om weer onderscheid te maken en deze groep met medische problemen eerder te vaccineren, maar volgens anderen is er juist goed nagedacht over deze strategie.

Digitale Tante Co geeft ouderen stem

Tante Co is een interactieve digitale dame die met ouderen in verzorgingstehuizen kan praten. Volgens ICT&Health is Tante Co een goede ‘partner’ om er achter te komen wat zoal onder cliënten leeft binnen de verzorgingstehuizen. “Ze is een interactief scherm waarop je vragen kunt stellen aan bewoners. De vorm waarin maakt haar zo populair en effectief. Zeer visueel, speels en intuïtief voor deze doelgroep, met een grote aantrekkingskracht”, is de ervaring bij Woonzorgcentrum de Beyart in Maastricht .Tante Co is een interactieve zuil die geplaatst kan worden in de gemeenschappelijk ruimte.

‘Woont u nog fijn?’

Woningcorporatie Actium is een bewustwordingscampagne gestart om huurders van 50 jaar en ouder te laten nadenken over hun woontoekomst. “Veel mensen wachten net zo lang tot het eigenlijk niet meer gaat. Dat is jammer want hierdoor moeten ze soms halsoverkop verhuizen en is er niet altijd een passende woning beschikbaar.” Met de campagne wil Actium volgens een artikel op ZorgSaamWonen aansporen om na te denken over hoe ze langer plezierig in hun woning kunnen blijven wonen, juist wanneer het nog prima gaat.

Website Platform Pouwer

Het Zorg Innovatie Forum, coördinator van Platform Pouwer (‘de plek voor ouderenparticipatie in Noord-Nederland’), meldt dat de website platformpouwer.nl is gelanceerd. Het gaat om ‘een plek waar mensen zich kunnen aanmelden voor bijeenkomsten, laten weten dat ze willen meedenken, en waar het laatste nieuws te vinden is’.

Helpende hand in ruil voor lage huurprijs

Het project Ravelijnflat in Bergen op Zoom, waarbij jongeren in ruil voor een lage huurprijs enkele uren per week vrijwilligerswerk doen voor de oudere bewoners in de flat, is een groot succes. Woningbouwcorporatie Stadlander wil volgens dagblad BN De Stem het concept uitrollen op de Brabantse Wal. “We zien dat het werkt. Het brengt veel positiviteit.” In de Ravelijnflat wonen drie tot vier jongeren samen met ruim dertig ouderen. Ze helpen met boodschappen doen, koken, computeren of het gebruik van de mobiele telefoon. Maar ze moeten ook lichte zorg kunnen verlenen zoals het aantrekken van steunkousen.

Boerderij wordt hofje

De oude langgevelboerderij Sint Odahoeve in Ysselsteyn wordt omgebouwd tot hofje voor senioren. Er komen vijftien woningen op deze plek, aldus De Limburger. Het plan is om de karakteristieke ontginningsboerderij, een van de oudste gebouwen van Ysselsteyn midden in een woongebied, inpandig om te bouwen tot zeven kleine wooneenheden. Die krijgen allemaal een vloeroppervlak van vijftig vierkante meter en zijn hoofdzakelijk bedoeld voor ouderen. Op het achtererf worden acht woningen gebouwd.

Fit genoeg

“Ik ben 80+, fit genoeg om naar een vaccinatielocatie te gaan”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Door mijn leeftijd leef ik thuis al negen maanden geïsoleerd! Veel 80’ers treft hetzelfde lot, maar wij moeten wachten tot maart! Kennelijk wordt er vanuit gegaan dat alle 80’ers krakkemikkig zijn. Nodig ons svp uit om gelijk met de groep tot 75 jaar gevaccineerd te worden, gewoon op een locatie!”