Senioren Journaal van dinsdag 22 september
Mantelzorg niet altijd voorkeur
Als mensen in de toekomst hulp nodig hebben in het huishouden vanwege een slechtere gezondheid, wil de helft die graag van een bekende krijgen (mantelzorg). Hulp bij persoonlijke of medische verzorging ontvangt een meerderheid het liefst van iemand anders, zoals een medewerker van de thuiszorg, een vrijwilliger of particuliere hulp. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek onder 55-plussers.
Senior Games Rotterdam van start
In Rotterdam zijn maandag de Senior Games van start gegaan. Een jaar lang organiseert de stad allerlei activiteiten om ouderen te laten bewegen, meldt RTV Rijnmond. Zo is er ‘walking football’, StoelFIT en stoelyoga op verschillende locaties in de stad. Ook zijn er balkonsessies. Voormalig atlete Nelli Cooman is ambassadrice van het project: “Het is top dat Rotterdam dit doet voor de ouderen. Bewegen geeft je zo’n goed gevoel.”
Ouderen praten met Rutte over corona
Premier Rutte ontvangt vandaag op het Catshuis een groep ouderen om te horen hoe zij aankijken tegen de bestrijding van de corona-pandemie, melt de NOS. Het is de eerste keer dat ouderen in gesprek gaan met de premier: eerder waren er al wel vier bijeenkomsten met jongeren en jongerenorganisaties over de coronacrisis. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de deelnemers aan het gesprek geen officiële vertegenwoordigers van senioren-, cliënten- en patiëntenorganisaties. Wel zijn ze door die organisaties naar voren geschoven.
Nieuw leven voor ‘overbodig bejaardenhuis’
Gezocht: nieuwe bewoners voor Sainte Marie in Apeldoorn-Zuid. Want dit woonzorgcentrum dat eerder misschien wel zou verdwijnen, maakt een doorstart en gaat volgens dagblad De Stentor zelfs op zoek naar nieuwe bewoners. Er is plaats voor 25 nieuwe mensen. Zij kunnen ‘comfortabel wonen met gastvrijheid en warmte’, werft de moederorganisatie Klein Geluk. Dat de toekomst er nu weer anders uitziet is volgens Klein Geluk een gevolg van politieke veranderingen: in het kader van marktwerking kunnen organisaties zelf bepalen wat ze aanbieden.
‘Aandacht voor álle kwetsbare groepen’
De Boxtelse wethouder Maruška Lestrade ligt onder vuur, schrijft het Brabants Dagblad. Ze zou te weinig doen om de problemen die op Boxtel afkomen door de vergrijzing het hoofd te bieden. En dat terwijl de werkgroep ‘Samen ouder worden in Boxtel’ haar een kant-en-klaar voorstel heeft gedaan hoe dat aan te pakken. De wethouder zegt: “We moeten aandacht hebben voor álle kwetsbare groepen in de samenleving. Ouderen, maar zeker ook jongeren. Ik zou het ook slecht vinden, zeker in deze tijd van corona, als we voor de ene groep meer aandacht hebben dan voor de andere.”
‘Rouwverwerking complexer en intiemer’
Nu vanwege het coronavirus slechts een beperkt aantal mensen afscheid mag nemen bij een begrafenis is de rouwverwerking complexer geworden, zegt Edzo Doeve, directievoorzitter van uitvaartonderneming Dela, in de Volkskrant. Maar ook intiemer. ‘Bij de meeste mensen overheerste het gevoel: het is goed zo. We hebben extra uitvaartdiensten aangeboden, maar het was meestal niet nodig. De paradox is dat mensen ondanks de beperkingen en de gedwongen fysieke afstand mentaal dichter bij elkaar stonden.’
Ziekenhuisopnames als gevolg van val
In de provincie Utrecht worden 65-plussers vaker opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt volgens AD Utrechts Nieuwsblad uit een onderzoek van Stannah, dat onder meer (trap)liften en roltrappen levert. Jaarlijks worden in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een val, meldt Stannah. Er is sprake van grote verschillen per regio. Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk met 155 per 10.000 senioren relatief hoog in Utrecht. Alleen in Noord-Holland (176), Zuid-Holland (161) en Groningen (156) is dit aantal hoger. In Zeeland hebben ouderen het minst vaak een ernstig valincident (86).
Neveneffecten coronamaatregelen?
Welke bijwerkingen ondervinden kwetsbare mensen in de samenleving precies van de coronamaatregelen? UMC Utrecht doet met andere partijen hier onderzoek naar. Mensen kunnen op verschillende manieren kwetsbaar zijn voor zowel het virus als de aanpak ervan, met als risico dat bestaande gezondheidsverschillen toenemen. Probleem is dat kwetsbare groepen (zoals ouderen) vaak minder zichtbaar zijn. “Ze blijven buiten beeld in de diverse vragenlijstonderzoeken en peilingen en daarmee worden hun risico’s behoeften en problemen vaak moeilijk herkend.”
‘Sociaal isolement maakt dementie extra zwaar’
Dementie is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden, maar veel mensen keren zich van de zieken af. Daar moet wat aan gebeuren, zeggen wetenschappers en ervaringsdeskundigen op Wereld Alzheimerdag in Het Parool. “Een dementievriendelijke samenleving begint bij ieder van u: durft u samen op te trekken met mensen met dementie en hun partners, zodat u weet wat u kunt doen om hun leven draaglijker en plezieriger te maken?”
Zorgstandaarddementie.nl gelanceerd
Dementiezorg voor Elkaar introduceerde op Wereld Alzheimerdag, de website zorgstandaarddementie.nl met kennisdossiers gebaseerd op de nieuwe Zorgstandaard Dementie 2020. “Op de site vindt u informatie, tools en goede voorbeelden om te kunnen voldoen aan de aanbevelingen uit de Zorgstandaard. De kennisdossiers zijn bedoeld voor professionals in zorg en welzijn die zorg en ondersteuning verlenen aan mensen met dementie en hun naasten.”
‘Wonderfoon maakt ouderen blij’
Bewoners van Woongroep September Wonen in Bodegraven werden op Wereld Alzheimerdag verrast met een wonderfoon. Dit is een oude kiesschijftelefoon die door studenten is aangepast, zodat er liedjes uit de hoorn klinken. Al snel zongen bewoners enthousiast mee, aldus AD Groene Hart. MBO-studenten uit Gouda bouwden ruim tien telefoons om tot wonderfoon. De opdracht ontstond na een match op de Woerdense Beursvloer vorig jaar.