Koffie maakt oudere minder kwetsbaar

Onlangs is een onderzoek van de Vrije Universiteit verschenen over de effecten van koffieconsumptie op de gezondheid van ouderen. Conclusie: regelmatig koffiedrinken leidt mogelijk tot een verminderd risico op kwetsbaarheid bij ouderen. De studie is volgens Het Parool de eerste die de relatie tussen koffieconsumptie en de onderliggende componenten van kwetsbaarheid bij ouderen analyseert.

De Amsterdamse wetenschappers volgden voor het onderzoek de gezondheid van meer dan duizend ouderen, over een tijdsbestek van zeven jaar. Een van de deelnemende wetenschappers was Margreet Olthof (als voedingswetenschapper verbonden aan de Vrije Universiteit) zegt in Het Parool: “We hebben gemeten hoe de ouderen scoorden op de kwetsbaarheidindex. Ouderen die meer dan vier kopjes per dag dronken, hadden minder kans op kwetsbaarheid vergeleken met de groep die nul tot twee kopjes koffie per dag dronk. Daarbij hebben we via de statistiek rekening gehouden met zaken als leefstijl, zoals roken en alcoholgebruik. We hebben ook gekeken hoe de kwetsbaarheid van de verschillende groepen koffiedrinkers zich ontwikkelde in de tijd. Daarin zagen we geen verschillen.”

Voorzichtige conclusie

De conclusie is voorzichtig: de wetenschapper heeft het over minder kans op kwetsbaarheid. Hoe moeilijk is het om als wetenschapper een stevig verband te leggen tussen koffiegebruik en gezondheid? Hierover zegt Olthof in Het Parool: “Dat is heel lastig. Koffie bestaat uit een combinatie van heel veel verschillende stoffen. De bekendste is cafeïne, dat overigens ook in thee en cola zit. Het effect daarvan is dat je alerter wordt, meer focus hebt. In niet-gefilterde koffie zitten diterpenen, die bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte in het lichaam.

Mix van stoffen

Daarnaast heb je nog een scala andere stoffen als kalium, magnesium, trigonelline en chlorogeenzuur. “Het is tot nu toe eigenlijk onmogelijk om een specifiek gezondheidseffect toe te kennen aan een van die stofjes. Het zou ook nog eens kunnen dat een mix van die stoffen verantwoordelijk is voor een bepaald effect.”

Bij elk mens anders

“Daar komt bij: elk mens eet weer anders, van weinig tot veel, van gezond tot ongezond. En elk individu verteert de voeding weer anders. De een kan ’s avonds rustig een paar koppen koffie drinken en dan goed slapen, de ander ligt dan een halve nacht wakker.