Na pensioen verhuisd naar olijfberg in Italië

In de zomerserie ‘Pensioen in het buitenland’ vertellen elke zondag Nederlandse gepensioneerden aan het AD waarom ze naar het buitenland vertrokken én hoe ze dit op financieel vlak regelen.

Cor Schadenberg (79) woont met zijn vrouw al zeventien jaar op een olijfberg net buiten het Italiaanse dorpje Apricale. Ze verruilden hun dienstwoning in Nederland voor een stuk grond met drie huisjes in Ligurië.

Cor en zijn vrouw kochten voor 70.000 euro een stuk grond met oude gebouwtjes, vertelt hij tegen het AD. “In Nederland kon je daar misschien net een verwarmde garage voor krijgen. Maar we moesten ook wel van alles opbouwen. Er was geen stroom, geen stromend water. Maar kamperen vonden we altijd al leuk, dus dat maakte ons niet uit. Nu hebben we het goed voor elkaar, met drie huisjes.”

Belasting complex

Met hun pensioen en AOW kunnen ze prima rondkomen. Volgens Cor leven ze gewoonlijk met z’n tweeën van zo’n 1000 euro per maand. “Dat lukt hier prima.” Een grote verrassing kwam pas jaren na hun verhuizing. “We kregen eerst van de Nederlandse Belastingdienst te horen dat we niet belastingschuldig waren in het buitenland. Maar vijf jaar later eiste de Italiaanse fiscus alsnog 20.000 euro voor een jaar aan achterstallige belasting.” De situatie bleek complexer dan verwacht. “Een deel van mijn pensioen moest hier alsnog belast worden. We hebben veel aan de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland gehad om dit soort dingen uit te zoeken. In Nederland is veel goed geregeld, hier moet je zelf achter alles aan.”

Handig als je de taal beheerst

“Het is handig als je het Italiaans goed beheerst. Het maakt het leven makkelijker, want veel Italianen spreken geen Engels. Brieven van de gemeente zijn vaak breedvoerig en ingewikkeld.”

Sociaal netwerk

Ze hebben een sociaal netwerk opgebouwd van Nederlanders, andere Europeanen en Italianen. “We hebben hier de ruimte, zitten dus niet boven op elkaar. Maar je weet elkaar wel te vinden. Onze zoon woont ook vlak bij met zijn gezin. Dat is fijn, zeker als je ouder wordt. Praktisch is het zeker. Hij is ook handig, dus dat komt goed uit.”

Laat je goed informeren

Aan een terugkeer naar Nederland denken ze niet, zegt Cor Schadenberg in het AD.“Je kunt overal doodgaan, dus ook in Italië. En de medische zorg is qua wachttijden in ieder geval beter geregeld dan in Nederland.”  Zijn advies aan anderen die overwegen te emigreren? “Zorg dat je weet waar je aan begint. Laat je goed informeren over lokale regels en belastingen. Je kunt hier prachtig wonen, maar onderschat het papierwerk niet.”