17 jaar wachten op een 55-pluswoning

Knarrenhofjes zijn er volgens AD Haagsche Courant nog niet in Leidschendam-Voorburg, wel 55-pluswooncomplexen. Tamara Helder is flatcoach van drie van dergelijke complexen van woningcorporatie Vidomes. “Veel mensen zijn niet voorbereid op hun oude dag”, zegt ze. “Pas na hun zestigste beginnen ze na te denken over hun woonsituatie. Ze vergeten dat de wachttijden voor een 55-pluswoning enorm lang zijn. Gemiddeld is dat zeven jaar met een uitschieter naar zeventien jaar.”

Praktische vragen

Als flatcoach zet Tamara Helder zich in voor de optimale leefbaarheid in haar woongebouwen. Ze brengt bewoners met elkaar in contact, stimuleert hen om activiteiten te organiseren of daaraan mee te doen en helpt bij praktische vragen. Doel is ouderen zo lang en comfortabel mogelijk zelfstandig in hun woning te laten wonen, aldus AD Haagsche Courant.\

Driehoek

Vorige maand was Helder een van de sprekers op een informatiebijeenkomst voor ouderen, georganiseerd door Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV). “De goede dingen die op het gebied van ouderenbeleid bestaan, zitten vaak in de beslotenheid”, zegt een raadslid van GBLV in AD Haagsche Courant.”Dat het werk van de flatcoach zo veelomvattend is, wist ik niet. Een dergelijke rol in de driehoek gemeente, woningcoöperatie en zorginstelling actief is precies de juiste schakel als het om samenwerking gaat. Daar moeten we veel meer op inzetten. Een flatcoach kan ouderen helpen met vragen over hun gezondheid. Vragen waarmee ze anders naar de huisarts waren gegaan, die het toch al druk genoeg heeft.”

Topprioriteit

Als het gaat om ouderenbeleid zijn er volgens GBLV  genoeg initiatieven en samenwerkingsverbanden, maar inwoners weten ze niet te vinden.”De gemeente geeft te weinig informatie voor deze doelgroep.” Topprioriteit voor GBLV is dat er meer nieuwe huizen komen voor de leeftijdsgroep 55-plus: Veel van de huizen die nu worden gebouwd ervaren inwoners als te duur en daardoor stagneert de doorstroming.