Heftige ervaringen rond aardbevingsschade
Het kan zomaar nog tot 2032 duren voordat alle huizen in Groningen met aardbevingsschade zijn versterkt. Oudere bewoners vragen zich volgens het AD af hoe ze er tegen die tijd zelf bij zitten.
“Ouderen zitten echt niet te wachten op zo’n stevige verbouwing, voor hen is het extra ingrijpend. Sommigen komen in een tijdelijke woning terecht en keren niet meer terug naar hun oude woning door overlijden of omdat ze naar een verzorgingshuis moeten. Dat is een rechtstreeks gevolg van de eindeloze bureaucratie, en dat is heel verdrietig”, zegt Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging in het AD in een reactie op schrijnende verhalen.
Switch niet altijd makkelijk
Namens Gronings Perspectief deed Judith van der Molen onderzoek naar de oudere groep bewoners met schade. Zij zegt in het AD: “Verhuizen is voor hen een heftige ervaring. Ze moeten hun spullen pakken, thuis weg, en in hun tijdelijke woning bijvoorbeeld plotseling elektrisch gaan koken. Niet iedereen maakt die switch even makkelijk.”
Hoelang heb ik nog?
“Als het zo lang duurt, denken mensen: hoelang heb ik nog? Wil ik die tijd doorbrengen in een wisselwoning? De neiging kan ontstaan om er niet meer aan te beginnen, en het over te laten aan een volgende bewoner. Maar dat kan niet altijd: als een hele huizenrij wordt aangepakt, moet je mee.”