Je bent nooit te oud om te leven
Mensen boven de 50 zijn trager, ouderwets en vergeetachtig. Toch? Nee, zegt reclamestichting Sire volgens het AD, het is slechts een negatief beeld waar we vanaf moeten. Want aan dat imago kleven risico’s: steeds meer mensen gaan zich ernaar gedragen waardoor ze minder gezond oud worden en zelfs jaren eerder kunnen overlijden.
Foute boodschap
Werp een blik op de verjaardagskaartjes voor mensen die 50 worden en je ziet grijze haardossen en rollators. Ze zijn humoristisch bedoeld, maar geven een verkeerde boodschap af, zegt Richard Ridderinkhof, hoogleraar Verouderingswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, in het AD. “Mensen boven de 45 worden al als ouder gezien. En bij veroudering scheren we iedereen over één kam.”
Dor hout
Ze zijn trager, fysiek zwakker, weten te weinig van sociale media. En naarmate ze ouder worden: hun geheugen wordt minder goed, ze dragen niet meer bij aan de samenleving, kosten de samenleving vooral geld. Tot aan het extreemste vooroordeel dat nog uit de coronatijd stamt: ouderen zijn dor hout.
Campagne
Om die stereotyperingen en vooroordelen te lijf te gaan, lanceert Sire volgens het AD vandaag de campagne ‘Je bent nooit te oud om te leven’. Want ja, het zijn maar vooroordelen en daar kun je je schouders over ophalen. Maar zo blijkt het in de praktijk niet te werken. Zo’n 15 procent van de Nederlanders heeft er veel last van en gaat zich naar de vooroordelen gedragen.
Arbeidsmarkt
Zeker op de arbeidsmarkt voelen 50-plussers al dat er vooroordelen over hun leeftijd zijn, benadrukt Sire-directeur Lucy van der Helm in het AD. “Er is een groot tekort aan mensen op de arbeidsmarkt, maar tóch worden 50-plussers sneller afgewezen.” Ook in de zorg gaan artsen anders met patiënten om naarmate die ouder worden, zegt Ridderinkhof: “Als ik met mijn oudere moeder naar het ziekenhuis ging, begon de arts vanzelf tegen mij te praten. Alsof mijn moeder niet capabel was om een gesprek te voeren.”