Ebbingehof dorp in de stad

Het is een dorp in de stad, waar volgens Dagblad van het Noorden alles mag en niks moet. De bewoners van Ebbingehof in Groningen gooiden afgelopen  weekend de deuren open zodat iedereen kan zien hoe zij samenleven.

Het complex telt veertig appartementen waar ongeveer vijftig senioren als gemeenschap samenwonen. Het gebouw staat er 3,5 jaar en is van de bewoners. Regels zijn er niet. Wat er wel is? Een binnentuin, twee grote dakterrassen met zelf verbouwde kruiden, groente en fruit en een gemeenschappelijke ruimte. En dat alles op een steenworp afstand van de Grote Markt.

“Er staan inmiddels honderd mensen op onze wachtlijst”, vertelt een van de bewoners in Dagblad van het Noorden. “Daarom zijn we gestopt met de wachtlijst aanvullen, want in de 3,5 jaar dat we bestaan zijn er maar drie nieuwe bewoners gekomen.”

Uitzicht op de Martinitoren

Het complex telt vijf verdiepingen. In de gemeenschappelijke ruimte organiseren ze tekenlessen, lezingen en is er yoga. “We hebben zoveel expertise zelf in huis, dus we hoeven niemand in te huren.” De binnentuin en de dakterrassen zijn bijzonder groen door alle planten en bloemen. Vanaf de terrassen kijken de bewoners uit op de Martinitoren.

Heel pragmatisch

“We leven hier in gezamenlijkheid, kennen iedereen, maar zitten niet op elkaars lip. Daar is het groot genoeg voor.” Een keer per week eten de bewoners samen, degenen die dat willen tenminste. “Het zijn er meestal een stuk of dertig.” De bewoners doen vooral waar ze zin in hebben. “We zijn anti-regels. We bespreken dingen gewoon en zijn heel pragmatisch. Al lopend ontstaat ons pad.”

Jonge aanwas gewenst

De gemiddelde leeftijd van Ebbingehof ligt hoog. De jongste is 55 en de oudste 90. Het liefst hebben de bewoners jonge aanwas. Je kunt al vanaf 50 jaar in het complex komen wonen. Stel er komt een appartement vrij, dan kijkt het stichtingsbestuur naar de potentiële nieuwe kandidaten. Zo kan het zijn dat iemand van 55 voorrang krijgt ten opzichte van iemand van 78, ondanks dat die laatste langer op de wachtlijst staat. Het lijkt op het hospiteren voor een studentenkamer, aldus Dagblad van het Noorden. De bewoners kijken wat het beste past. Een goede vertegenwoordiging van alle leeftijdsgroepen is belangrijk voor de balans.