Met superhelpers de zorg ontzorgen

De zorg ontzorgen: dat is volgens de Telegraaf de missie van Beep for Help, een platform dat direct niet-medische hulp aan huis aanbiedt aan wie dat nodig heeft. Het bedrijf is sinds 2022 actief, in Amsterdam, Rotterdam en sinds begin deze maand ook in Haarlem. “We hopen eind van het jaar de hele Randstad te bestrijken en uiteindelijk landelijk te gaan werken.”

Mensen die wat tijd over hebben

Bij Beep for Help zijn inmiddels zo’n 75 tot 100 flexibele medewerkers actief. Ze bieden géén medische zorg, maar kunnen verder voor van alles worden ingeschakeld: boodschappen doen, strijken, koken, elektrische klussen of tuinieren. “Het zijn studenten, pensionado’s of mensen die wat tijd over hebben”, legt Margreth van Kuijl van Beep for Help uit in de Telegraaf. “De een kan maar een paar uur per week, de ander vier dagen, dat is flexibel. Maar wel zo dat we zeker weten dát er altijd iemand beschikbaar is. Morgen al, als je vandaag belt (‘beep’). Er zijn nu bijna 700 klanten die variërend van incidenteel tot wekelijks hulp aanvragen.” De ‘superhelpers’, zoals ze die zelf noemen, bieden volgens Margreth van Kuijl niet alleen hulp aan huis, maar ze ontlasten ook mantelzorgers.

Vergoeding door bedrijven?

De helper verdient 27 euro per uur, de hulpvrager betaalt 68,35 euro voor twee uur plus 5,95 euro voorrijkosten, becijfert Van Kuijl in de Telegraaf. “Maar ik zou me kunnen voorstellen dat bedrijven dat vergoeden. Stel, je werkt als advocaat op de Zuidas en je moet steeds vrije dagen opnemen om voor je hulpbehoevende moeder te zorgen. Dan kweekt het heel wat goodwill als het kantoor waar je werkt die kosten vergoedt. Je werknemer blijft aan het werk en heeft bovendien meer rust in zijn of haar hoofd. En in sommige beroepen kún je je niet vrijmaken voor mantelzorg. Dan biedt Beep een geruststellend alternatief.”