Pre-alzheimer: je wilt niet alles weten
Speurdrang in de zorg zadelt je op met kennis waar je niks aan hebt. Oud-huisarts Joost Zaat zou dat geld liever in schone lucht of armoedebestrijding steken, schrijft hij in Trouw: dat levert meer gezondheidswinst op.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) publiceerde vorige week een volgens Zaat goed onderbouwd rapport over de problemen van te veel medische diagnostiek: steeds meer mensen krijgen door meer en verfijnder diagnostiek ziektelabels. Zo bestaat er nu pre-diabetes en pre-alzheimer en is de streefwaarde voor een normaal cholesterol of bloeddruk de afgelopen decennia gedaald. Bij elke drogist kunt je zelftests kopen.
Onnodig onderzoek
Te ruime diagnostiek en diagnostische labels zijn een maatschappelijk probleem dat in de spreekkamer nauwelijks is op te lossen, schrijft Zaat in Trouw: Zolang het idee is dat je ellende altijd kunt voorkomen als je de dreiging op tijd onderkent, zolang het missen van een diagnose veel erger beoordeeld wordt dan de schade van onnodig onderzoek, zolang media elke nieuwe test als een doorbraak zien, zal het probleem blijven.
Belangrijkere dingen
Aan de reacties op het RVS-rapport te zien, lijkt een aantal belanghebbende dokters, onderzoekers en patiëntengroepen zo’n rapport als een hinderlijke onderbreking van hun lobby te zien, aldus de oud-huisarts in Trouw. “Ze vergeten dat al dat geld voor screening niet gebruikt kan worden voor andere belangrijker dingen buiten de zorg, zoals kinderen goed leren lezen, schonere lucht of minder armoede. Ik ben ervan overtuigd dat daarmee veel grotere gezondheidswinst te behalen valt.”