Senioren Journaal van donderdag 9 januari
‘Alsjeblieft Hugo, zorg voor verzorgingshuizen!’
Raghnild Grouwstra uit Vriezenveen is al tien jaar mantelzorger voor haar ouders. Zij doet in een open brief in het AD een dringend verzoek aan minister Hugo de Jonge om het verzorgingshuis in ere te herstellen. “Hugo, wat moet ik? Ben ik dom geweest door mijn ouders (met liefde) al mijn uren te geven? En wat moeten de verpleeghuizen die altijd de zwartepiet krijgen, maar alleen goede zorg willen leveren en het niet meer kunnen?”
‘Zorginkomen voor mantelzorger’
Veel mantelzorgers zijn overbelast, schrijft Brigitta Scheepsma (geestelijk verzorger en bestuurslid Open Academy of Caring Economics) in Trouw, omdat ze deze zorg ‘erbij’ moeten doen – terwijl zorg geven en ontvangen betekenisvol, zinvol, waardevol kan zijn. Als mensen er maar ruimte en tijd voor krijgen. En daar hoort een geldelijke waardering bij. “Een zorginkomen kan overbelasting voorkomen, zorgtaken waarderen en maakt mantelzorg mogelijk!”
Run op goedkope huishoudelijke hulp
Er is een run ontstaan op huishoudelijke hulp via de gemeente in 2019. Nu zien gemeenten aanvragen zo sterk toenemen dat andere zorg in het gedrang dreigt te komen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 149 gemeenten in samenwerking met de VNG.
Woonzorgondersteuners verpleeghuizen
Zorgkoepel Noorderbreedte neemt nog eens zo’n zestig woonzorgondersteuners aan, meldt de Leeuwarder Courant. Zij worden de komende maanden in de praktijk opgeleid om ouderen te helpen bij hun dagelijkse bezigheden, zoals eten en wassen, maar ook het lezen van de krant. De medewerkers hoefden enkel affiniteit met ouderen en zorg te hebben. Een vooropleiding was niet nodig.
Programmamanager in Delft
In Delft zijn best veel geschikte woningen voor ouderen, is te lezen op Platform 31, maar deze worden niet altijd door de juiste personen worden bewoond. Om doorstroming te faciliteren, hebben de corporaties gezamenlijk een seniorenmakelaar aangesteld. Daarnaast is behoefte aan meer woonvormen die het midden houden tussen zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis. Een programmanager gaat aan de slag om tot concrete projecten te komen.
Autorijden met dementie
Het CBR heeft de informatievoorziening over autorijden met dementie verbeterd, meldt Beter Oud. Zo kunnen bestuurders verkeersveilige keuzes maken. De verbetering van de informatievoorziening is tot stand gekomen met input van patiënten, hun naasten, zorgverleners, SWOV en Stichting Alzheimer Nederland.
‘Door zorg voor kleinkinderen minder eenzaam’
Grootouders die op regelmatige basis zorgen voor hun kleinkinderen hebben mogelijk een lager risico op eenzaamheid en sociaal isolement. Dat concluderen Duitse onderzoekers na een onderzoek onder 3.849 grootouders, meldt Elsevier Weekblad.
Voetbalherinneringen tegen eenzaamheid
Samen met ouderen voetbalherinneringen ophalen tegen eenzaamheid of beginnende dementie. Het initiatief waarmee Willem II een jaar geleden als eerste voetbalclub in Nederland begon, is volgens het Brabants Dagblad inmiddels overgenomen door FC Utrecht, ADO Den Haag en Vitesse.
Jonge ouderen relatief rijk en actief
In Nederland was 13 procent van de bevolking in 2018 tussen 55 en 65 jaar oud, net als gemiddeld in de Europese Unie. Deze jonge ouderen hebben een relatief hoog inkomen, een hoge arbeidsparticipatie en ze doen veel vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit de CBS-publicatie Welvaart en Welzijn 2019. Het inkomen van Nederlandse jonge ouderen staat op de vijfde plek in de Europese Unie, met 24 duizend euro.
Doorwerken loont
Loont doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd altijd? ‘Ja, doorwerken loont zeker’, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, in de Volkskrant. ‘Je pensioen is een bedrag dat je hebt gespaard, dat krijg je dus sowieso uitbetaald. En het is ook niet zo dat je gekort wordt op je AOW-uitkering.’
Rechter verplicht pensioen aan
De Amsterdamse magistraat Willem Korthals Altes bereikte vorige week zijn verplicht-pensioenleeftijd, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. Daarom vecht hij zijn gedwongen ontslag aan. Mogelijk staat de rechter straks voor de rechter, is te lezen in de Volkskrant. Hij gaat in beroep tegen zijn ontslag wegens ‘leeftijdsdiscriminatie’.