Opmars prostaatkanker duurt voort

Bijna 70.000 mannen kregen vorig jaar de diagnose kanker. Bij ruim één op de vijf – 15.212 mannen – ging het om prostaatkanker. Die ziekte is al jaren in opmars, aldus NRC: in het jaar 2000 kregen net iets meer dan zevenduizend mannen de diagnose. De groei hangt samen met de vergrijzing: meer dan 90 procent van de mannen is ouder dan zestig zodra ze prostaatkanker krijgen.

Overlevingskansen

Overlevingskansen hangen volgens NRC sterk af van het stadium van de kanker. Bij 29 procent van de mannen blijkt de kanker al te zijn uitgezaaid. Genezing is dan onmogelijk: de behandeling bestaat uit hormoontherapie – bedoeld om de groei van de kanker te remmen – al dan niet in combinatie met chemo, en na vijf jaar is 42 procent van de mannen overleden.

Bevolkingsonderzoek

Er is geen algemeen bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker, zoals die bij onder andere borstkanker bestaat. De Prostaatkankerstichting pleit voor veel meer vroegtijdige screening, schrijft NRC, allereerst via het testen van het bloed op de zogenoemde psa-waarde: een hoge waarde van dit eiwit kan duiden op prostaatkanker. De stichting denkt aan ‘proeftuinen’ in drie regio’s onder zo’n 25.000 tot 30.000 mannen tussen de 50 en 75.

Voorlichting

De stichting pleit ook voor meer kennis en voorlichting over de ziekte, zeker onder mannen boven de vijftig. “Mannen moeten weten hoe en waar ze zich kunnen laten testen, bijvoorbeeld bij de huisarts of met een gevalideerde zelftest.” Ook kan kennis het misverstand wegnemen dat prostaatkanker ‘wel meevalt’, zegt de stichting volgens NRC: “Uitgezaaide prostaatkanker kan leiden tot ernstige pijn, vooral in de botten. En hormoontherapie leidt tot ingrijpende bijwerkingen, onder meer op seksueel vlak.” Genezing via verwijdering van de prostaat brengt een risico op incontinentie met zich mee, al is dat risico aanzienlijk afgenomen door voortschrijdende techniek.