Senioren Journaal van donderdag 12 december
KPN investering in alarm voor ouderen
KPN Ventures investeert wederom in de Rotterdamse ontwikkelaar van een intelligent alarmeringssysteem voor preventieve ouderenzorg Sensara, meldt de Telegraaf. Het systeem van Sensara werkt met bewegingssensoren en zelflerende software, die het dagelijkse activiteitenpatroon in een huis of zorginstelling herkennen en kunnen aangeven als zich daarin belangrijke veranderingen voordoen.
Knarrenhof: begin niet te laat
Peter Prak van stichting Knarrenhof denkt dat veel mensen zich niet realiseren dat de ontwikkeling van zo’n woonvorm jaren in beslag neemt: “Dat is ook mijn dringende boodschap aan 60’ers; als je zelf invloed wil hebben, begin dan alsjeblieft niet te laat! Want als je als 70’er begint, dan ben je eigenlijk al te laat”, zegt Prak bij Platform 31. Intussen staat Knarrenhof in een toenemend aantal gemeenten in hun woonvisie genoemd als goed voorbeeld.
‘Ouderen hebben ook een toekomst’
Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg, benadrukte in haar bijdrage op de jaarconferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ (1.350 bezoekers) dat ouderen ook een toekomst hebben. ‘We kijken naar ouderen alsof we het zelf nooit worden.’
Gratis fit met Nederland in Beweging
Naar aanleiding van het artikel over beweegtraining en vallende ouderen wil wil een NRC-lezer haar lof zingen van het tv-programma Nederland in Beweging (Max). “Dankzij dit dagelijkse kwartiertje gymnastiekles kan ik – toch al bejaard – bijvoorbeeld mijn eigen veters nog zwierig strikken. Andere voordelen: je hoeft er de deur niet voor uit, je hebt geen sportkleding nodig hebt (thuis gymmen kan ook in je niksnaks), je bepaalt zelf het tijdstip van de les (je kan het programma terugkijken) en je kunt kosteloos fit blijven.”
‘Waarom moet alles altijd veranderen?’
De banken hebben ’digicoaches’ en ’zorgcoaches’ aangesteld om senioren op weg te helpen met internetbankieren. Een bejaardenverzorgster zegt in de Telegraaf: “Iedereen wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en vervolgens gooi je álles om waardoor die mensen niet meer weten waar ze het zoeken moeten. Waarom moet alles altijd veranderen en kunnen sommige zaken niet gewoon blijven zoals ze waren?”
Eerste Zeeuwse virtual reality
Met de eerste Zeeuwse virtual reality 360 graden film kunnen ouderen en zieken de nabije natuur nu in huis halen, meldt de PZC. “Door middel van deze film kun je overal van de natuur genieten en de voordelen ervaren. Je haalt natuurbeleving in huis.” De Zeeuwse beelden zijn gemaakt door een professioneel bedrijf. Met een robotcamera op een karretje is door het natuurgebied gereden. Ook is met een drone gefilmd.
‘Zorg voor vrijheid en veiligheid’
De ouderenzorg heeft al grote stappen gezet en ontwikkelt ‘Zorg voor vrijheid en veiligheid’ verder door! Dit meldt Innovatiekring Dementie met verwijzing naar een tv-uitzending uit 2009, waarin in beeld werd gebracht hoe in verpleeghuizen fixatie (Zweedse band) toen nog op grote schaal plaatsvond.
Einde van de dienstencheques
De Huishoudelijke Hulp Toelage, beter bekend als de dienstencheque, verdwijnt. In Roosendaal zijn er zo’n 375 mensen die gebruik maken van deze regeling. Veel gemeenten in de regio zijn al veel eerder gestopt met de dienstencheque, schrijft BN De Stem. “De dienstencheque is niet meer houdbaar”, zegt de wethouder in Roosendaal. De landelijke overheid stelt er geen geld meer voor beschikbaar. “Veel ouderen maken gebruik van deze regeling. Soms gebruikten mensen wel twee dienstencheques per week.”
‘Gemeenten organiseren alles weg’
Bij de decentralisaties van overheidsbeleid hoorde je: dit brengt de overheid dichter bij de burger. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zegt in NRC: “Dat was de belofte. Maar gemeenten moesten heel veel in één keer tegelijk erbij doen. Het gevolg: die gemeenten organiseren alles weer weg, in gezamenlijke regelingen. Dan zet je juist de burger weer op afstand.”
Crematie kan nu op zonnestroom
Wie duurzaam heeft geleefd, wil misschien ook duurzaam heengaan. De rouwkaarten van gerecycled papier, een rieten kist – er bestaat van alles. Maar uiteindelijk eindigt het lichaam meestal toch in een crematieoven die op aardgas wordt gestookt. Dat kan nu anders, schrijft NRC. Vrijdag gaat pal langs de A2 bij het Gelderse dorp Beesd het eerste energieneutrale crematorium van Nederland open.