Senioren Journaal woensdag 27 november

Woningbezit 75-plussers gaat verdubbelen

“Er zijn 4,6 miljoen koopwoningen in Nederland. 525.000 daarvan zijn eigendom van 75-plussers. Van alle groepen woningeigenaren neemt het aandeel ouderen het sterkst toe. Tussen 2035 en 2040 hebben 75-plussers samen meer dan 1 miljoen woningen in bezit.”^Dit staat bovenaan in de 10 opvallendste feiten uit onderzoek van het Kadaster, in Binnenlands Bestuur toegelicht door woningmarktexpert Paul de Vries.

Zilveren golf voor aanzienlijk deel singles

De ’zilveren golf’, zoals Jan Latten die noemt, zal volgens deze demograaf voor een aanzienlijk deel uit singles bestaan. Dat vereist een nieuw soort woningbouw, schrijft de emeritus hoogleraar in de Telegraaf. Door verweduwing en vooral door scheidingen zijn steeds meer boomers alleen. Boomers hebben inmiddels het taboe rond de lat-relatie achter zich gelaten. Bovendien bedenken de trendsetters onder hen inmiddels prachtige nieuwe woonvormen: Gezellig samen in een ’vriendenerf’, compleet zelfstandig wonen als single – of koppel – maar niet alleen zijn.

Onafhankelijk advies Woonz-adviseur

Woonz.nl biedt een nieuwe ondersteunende dienst voor senioren en hun naasten: de Woonz-adviseur. Senioren en mantelzorgers met vragen over zorg en wonen krijgen met hulp van de Woonz-adviseur inzicht in de mogelijkheden en een persoonlijk advies door een gediplomeerd en geregistreerd cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. De Woonz-adviseur biedt onafhankelijk advies, niet gebonden aan het aanbod van gemeenten, zorginstellingen, zorgverzekeraars of het aanbod op Woonz.nl.

Utrecht komt met vernieuwende woonprojecten

Utrecht wil de komende jaren verschillende vernieuwende woonvormen voor ouderen realiseren, meldt RTV Utrecht. De gemeente wil daarnaast de ingewikkelde wijze waarop de ouderenzorg is georganiseerd verbeteren in samenwerking met Zilveren Kruis.

Extra geld verpleeghuizen

Het kabinet maakt bijna 180 miljoen euro vrij voor verpleeghuizen. Door verkeerde inschattingen en oplopende wachtlijsten is er flink meer geld nodig, meldt de Telegraaf uit de Najaarsnota van het kabinet. Eerder dit jaar maakte minister De Jonge al bekend het budget voor de langdurige zorg met 470 miljoen euro te verhogen. Daar komt dit bedrag nu nog bovenop.

Veel verborgen armoede

Ongeveer de helft van de ouderen die recht heeft op een aanvulling op de AOW loopt deze mis en leeft daardoor onder bijstandsniveau. Landelijk komt dit neer op 31.000 tot 54.000 huishoudens. Dat staat volgens het Eindhovens Dagblad in het rapport ‘Ouderdomsregelingen ontleed’ van de Algemene Rekenkamer. In de regio Eindhoven helpt het Sociaal Raadsliedenwerk mensen met financiële problemen.

Hacken eigen schuld?

76 procent van de Nederlanders gelooft dat oudere mensen vaker worden gehackt, omdat ze niet zo goed met technologie kunnen omgaan. Eén op de zeven Nederlanders kan weinig medelijden met ze opbrengen: als ze worden gehackt, is dat hun eigen schuld. Dit blijkt uit onderzoek van VPN-provider GOOSE VPN onder meer dan 1.000 Nederlanders.

Niet meer met vuilniszakken naar beneden?

Creatieve oplossingen zijn hard nodig om te voorkomen dat in Alphen aan den Rijn nog meer zwerfvuil op straat komt en buurten verloederen, meldt AD Groene Hart uit een raadsdiscussie. Een van de voorstellen: “Zorg voor een buizensysteem waarin mensen hun afval kwijt kunnen. Vooral ouderen hoeven dan niet steeds met zakken naar beneden te sjouwen.”

Petitie voor meer woningbouw senioren

Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart is een petitie gestart die de provincie Overijssel moet bewegen tot het bouwen van meer woningen voor senioren. Als inspreker krijgt hij vandaag het woord tijdens een commissievergadering in het provinciehuis in Zwolle, aldus RTV Oost: ”Ouderen zijn vaak te oud voor thuis en te goed voor het tehuis. Maar waar moeten ze naar toe?

‘Iedere wijk een eigen wijkhuis’

Om een duidelijk beeld te schetsen van de verwachtingen die in Deurne spelen rond vergrijzing en ouderenzorg, trok een werkgroep op initiatief van KBO en gemeente de wijken in om de wensen van de inwoners te noteren. De belangrijkste resultaten, aldus het Eindhovens Dagblad: ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, er moeten meer activiteiten in de eigen wijk zijn en iedere wijk moet een eigen wijkhuis krijgen.

‘Oude mensen ruiken naar urine’

Jonge mensen ruiken naar beukennootjes met een flard citroen, schrijft Nico Dijkshoorn in een column in de Volkskrant. “Ik ben een oude man en sinds zaterdagnacht, na het concert van Underworld in Amsterdam, moet ik mij erbij neerleggen: oude mensen ruiken naar urine.”  Het concert was verbroedering tussen oud en jong. “De geur van urine vermengde zich met bloemengeur en het is de fijnste lucht die ik ooit rook.”