Buurtcirkels van de grond
Dat je even een boodschapje doet voor je buurvrouw of de hond uitlaat. Vroeger was dat misschien vanzelfsprekend, in Hilvarenbeek en Diessen weten ze volgens het Brabants Dagblad nog hoe dat moet.
Een aantal leden van de Seniorennetwerken Hilvarenbeek en Diessen stond aan de basis van de zogenoemde Voorzorgcirkels. Het gaat om cirkels van ongeveer vijftien mensen die bij elkaar in de buurt wonen. En die bereid zijn om elkaar te helpen. Drie draaien inmiddels in Hilvarenbeek, twee in Diessen. Wat de Seniorennetwerken betreft zijn de vijf cirkels nog maar het begin, aldus het Brabants Dagblad.
Samen in de buurt
In een Samen in de buurt-kring, de Hilvarenbeekse naam voor Voorzorgcirkels, wonen het liefst vijftien tot twintig mensen. Die allemaal andere talenten hebben. De een is misschien technisch goed en kan een televisie instellen, de ander heeft groene vingers. “Sommigen zeggen dat ze eigenlijk niets kunnen, maar dat is natuurlijk niet waar. Iedereen kan een boodschap doen, iets ophalen of even op de koffie gaan. De cirkel is niet alleen voor praktische zaken. Mensen leren elkaar ook beter kennen, het helpt tegen eenzaamheid.”
Verbinders
Elke kring heeft twee verbinders bij wie de vragen binnenkomen binnen en die in in de kring zoeken wie kan helpen. “Wat we merken is dat mensen graag iets voor een ander doen. Vaak kennen ze de vraag alleen niet”, wordt in het Brabants Dagblad als ervaring gemeld. “Met de kring heb je een structuur. Je hoeft niet rechtstreeks iemand om hulp te vragen en als je iets wordt gevraagd, dan mag je ook nee zeggen.” Elke kring heeft ook een tussenpersoon. Dat zijn bijvoorbeeld de dorpsondersteuners en cliëntondersteuners van het Seniorennetwerk, die de weg weten in het professionele hulpverleningscircuit.
Het moet groeien
En werkt zo’n kring? “Dat moet groeien. Er worden nog niet zo heel veel vragen gesteld. Je bent heel erg geneigd om binnen je eigen familie en kennissenkring om hulp te vragen.”