Senioren Journaal van maandag 23 december
Verhuisregeling andere aanpak
In Zaanstreek en Waterland geldt de verhuisregeling (nu vanaf 65 jaar) straks vanaf 55 jaar. Financieel wordt de regeling versoberd. Ingezet wordt op betere, nieuwere en iets duurdere woningen en het aanbieden van de hulp van een klusteam.
Hoe wijdverbreid is ‘mensonterend’?
Bij een verpleeghuis in Amsterdam werden schokkende misstanden geconstateerd. Het zou om een ‘uitwas’ gaan, de onderliggende oorzaken zijn dat niet: Structurele, sectorbrede problemen werken wantoestanden in de hand.
Met warme hand voor 2025 schenken
De spreekwoordelijke laatste pyjama heeft geen zakken. Wat kunnen vermogende zeventig- en tachtigplussers dit jaar nog doen ‘om niet alles naar de fiscus te brengen’? ‘Ieder jaar dat je kunt schenken zet dat fiscaal zoden aan de dijk.’
Verplicht bouwen voor ouderen
Bij nieuwbouwcomplexen verwacht de gemeente 15 procent sociale huurwoningen en 15 procent sociale koopwoningen, waarom kan er ook niet een minimum aantal gelabeld worden voor senioren? Oproep vanuit Alkmaar.
Senioren regelen buurtpreventie
In Woensdrecht houdt het buurtpreventieteam de straten veilig. Elke doordeweekse dag loopt een duo een ronde. Het looprooster houdt rekening met opa-dagen (negen van de tien leden zijn gepensioneerd), ziekte en ander ouderdomsleed.
Knarrenhof spreiding van leeftijden
Knarrenhof is voor mensen vanaf 45 jaar en ouder waarbij ook altijd ruimte is voor maximaal twee bewoners onder deze leeftijd. ‘Deze spreiding van leeftijden draagt bij aan de diversiteit en dynamiek in een Hof.’
Verpleeghuis niet de hel, maar dementie…
Verpleeghuizen zitten vol met mensen die zich hadden voorgenomen daar niet te eindigen. Het verpleeghuis op zich is niet de Hel. ‘Wij geven het gebouw de schuld van de inderdaad helse ellende die er naartoe gebracht wordt.’
Groeiende diversiteit ouderen
‘Gezien de groeiende diversiteit onder onze ouderen, is het belangrijk om te begrijpen wat er voor verschillende groepen nodig is om goede toegang tot zorg en goede kwaliteit van zorg te waarborgen.’ Aldus een Wlz onderzoek.
Meedoen in het gewone leven
‘We zijn in de jaren zestig heel goed voor onze ouderen gaan zorgen. We keken niet meer naar wat ze kunnen, maar we verzorgden ze vooral.’ Nu geldt: Iedereen hoort erbij, iedereen doet ertoe, iedereen moet in het gewone leven mee kunnen doen.
Gepensioneerden steeds weer kop van Jut
De AOW gaat 12 euro per maand omhoog, tegelijkertijd stijgt de zorgverzekering ook 10 tot 12 euro per maand. En de huren, de energieprijzen en de boodschappen stijgen ook, ‘dus gaan de gepensioneerden er wéér op achteruit’.
220.000 kerstkaarten voor eenzame ouderen
Het Nationaal Ouderenfonds heeft 220.000 kerstkaarten bij ouderen door heel het land bezorgd. Het ging om de tiende editie van De Grote Kerstkaartenactie, samen met PostNL en Kidsweek.
Superbuuvie maakt het verschil
Soms maakt één hartelijke buurman of buurvrouw al het verschil. Dat bleek wel toen AD lezers naar fijne ervaringen met buren vroeg. Een reactie sprong eruit: An uit Zoetermeer is 94 jaar en kan niet zonder haar 83-jarige ‘superbuuvie’ Lenie.