Met internetten lekkerder in je vel

Al dat getuur naar Facebook, Instagram en YouTube: slecht voor de geest? Niet voor 50-plussers. Een groot internationaal onderzoek geeft volgens de Volkskrant aan dat internetten bij ouderen vooral goed is voor hun mentale welzijn.

Hoe meer online, des te tevredener 50-plussers zeggen te zijn met hun leven, en des te minder ze last hebben van depressieve klachten. Nederland is daarbij een van de uitschieters onder de 23 landen die het onderzoek bekeek. Internet verbetert in ons land de gemoedstoestand van ouderen meer dan in de meeste andere landen.

Armslagen zijn op hun plaats, waarschuwen Qingpeng Zhang en collega’s van de Universiteit van Hongkong in hun onderzoek, in vakblad Nature Human Behavior. Zo hoeft een verband nog niet per se te duiden op oorzaak en gevolg. Misschien zitten mensen die zich toch al lekkerder voelen, vaker op internet.

Beeldbellen met de kinderen

Maar erg logisch lijkt dat niet, betoogt Zhang volgens de Volkskrant. Zo is het verband tussen internetten en een betere gemoedstoestand het sterkst bij ongehuwden, mensen met minder sociale contacten en bij de alleroudsten. Dat doet vermoeden dat ouderen online hun sociale leven opkrikken. Een andere verklaring, oppert het team, is dat digtaal actieve ouderen zelfhulpsites bezoeken.

Je blijft meer aangehaakt

‘Geen verrassing’, vindt hoogleraar angststoornissen en depressies bij ouderen Gert Jan Hendriks (Radboud Universiteit) de resultaten desgevraagd. ‘Je blijft meer aangehaakt als je digitaal vaardig bent. Internet kan persoonlijk contact nooit vervangen, maar wel aanvullen. Je kunt chatten, beeldbellen met kinderen op afstand, op de hoogte blijven van het nieuws.’

Vaardigheid varieert enorm

In Nederland hebben haast alle ouderen toegang tot internet. ‘Maar ze variëren enorm in vaardigheid’, zegt Hendriks. Vooral bij 55-plussers – de generatie van voor de pc – neemt de handigheid met moderne techniek af.‘Dat kan negatieve consequenties hebben’, zegt Hendriks in de Volkskrant. ‘Alles gaat digitaal tegenwoordig. Als je niet digitaal bent, heb je echt een probleem.’