Naar nieuwe vormen van samenleven

Er moeten nieuwe vormen van samenleven komen. Dat zegt Tineke Abma, directeur van de Leyden Academy of Vitality and Ageing en hoogleraar ‘Participatie van Ouderen’ in Leiden, in een Trouw-reportage over eenzaamheid onder vooral migrantenouderen. “

“Buurten en wijken moeten zich instellen op de groeiende groep ouderen in de samenleving, zowel van migrantenafkomst als niet. Met ontmoetingsplekken voor jong en oud, crèches en verpleeghuizen waar de generaties elkaar tegenkomen, dat kan bijdragen aan het welbevinden van ons allemaal.”

Allemaal stappen zetten

Hoewel ze wel allerlei projecten ziet in gemeenten om ouderen te helpen lang zelfredzaam te blijven, is de echte ommekeer nog niet gaande. We moeten allemaal stappen zetten, zegt de Leidse hoogleraar in Trouw. “Er zijn al heel veel burgerinitiatieven, hotspots met mooie oplossingen voor ouderen, maar er is nog geen rijksbeleid aan verbonden, dat zou er wel moeten komen. Beleid om de groeiende groep ouderen een goed leven te kunnen bieden.”

Minder gevoel van eenzaamheid

Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal ouderen in Nederland toe en daarmee ook het aantal eenzame ouderen. Maar dat is getalsmatig, zegt hoogleraar Abma. De stijging is namelijk minder hard dan je zou verwachten, in relatieve zin nemen de gevoelens van eenzaamheid onder ouderen de laatste jaren zelfs af.

Nieuwe partner meer geaccepteerd

Hoe kan dat? Abma: “Mensen zijn over het algemeen langer gezond, tussen de 65 en 75 jaar nog vitaal en kunnen meedoen aan de samenleving, in clubjes, in het verenigingsleven. Mensen worden steeds ouder en hun partner ook. En als je vrienden en partner ook ouder worden, behoud je het netwerk langer. Vroeger was het na een scheiding of een overlijden bovendien toch minder gewoon om een nieuwe partner te krijgen, dat is nu meer geaccepteerd.” Dat neemt niet weg dat in absolute zin het aantal eenzame ouderen wel stijgt door de sterk vergrijzende bevolking en vooral de groep migrantenouderen kwetsbaar is als het om eenzaamheid gaat, vervolgt zij.