Hoe werken we door tot ons 70ste jaar?

Het kabinet-Schoof heeft zijn eerste succes binnen, constateert het AD in een commentaar: Vrijdag sloten minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum, vakbonden en werkgevers een akkoord waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. Daarmee wordt de toezegging die was gekoppeld aan het verhogen van de pensioenleeftijd gestand gedaan. In het kabinet-Schoof struikelen de ministers over elkaars fouten, maar Van Hijum laat zien hoe je hier met betrokken partijen resultaat kan boeken.

Het AD signaleert dat de praktijk is gegroeid dat nog steeds veel mensen eerder stoppen met werken, omdat ze het zich kunnen veroorloven. “ Dan is het extra zuur dat voor de mensen voor wie vervroegd pensioen bittere noodzaak is dat niet meer mogelijk zou zijn.”

Blijft voor het AD overeind dat we de hele beroepsbevolking nodig hebben voor behoud van onze verzorgingsstaat. “Daarom zullen overheid, werkgevers én ook werknemers moeten nadenken over hoe we op een gezonde en prettige manier kunnen blijven werken. Niet tot ons 65ste of 67ste zoals nu, maar wel tot ons 70ste jaar. De noodzaak zal alleen maar toenemen.”