Knarrenhof niet meer te stuiten

‘Eerst de mensen, dan de wensen en pas dan de stenen’. Dat is het motto van Peter Prak, de man achter de Knarrenhofjes, die als paddenstoelen uit de grond schieten. De belangstelling voor dit woonconcept voor ouderen, waar omzien naar elkaar de boventoon voert, is enorm, aldsu een reportage in de Telegraaf. De wachtlijst telt inmiddels meer dan 50.000 mensen in alle 342 gemeenten van ons land.

“Er is veel animo voor het concept en er staan vele tientallen projecten in de steigers”, zegt Prak. “De schreeuw om seniorenwoningen is dan ook enorm. In 2038 is 44 % van alle huishoudens in ons land 60 jaar of ouder. En die willen niet allemaal in een kast van een huis wonen, maar hebben juist behoefte aan een woning die levensloopbestendig is met goede buren. Waar ze tot de laatste snik kunnen wonen.”

Gelijk bewijzen

“Natuurlijk zijn de huidige hofjes nog een druppel op de gloeiende plaat, maar het begin is er en iedereen gelooft in dit concept”, zegt Prak in de Telegraaf. “Inmiddels hebben we bezoek gehad van vijf ministers en die waren stuk voor stuk enthousiast en ondersteunen onze plannen. Maar het zijn de gemeenten die het moeten doen.” Maar veelal valt de keuze op concepten van commerciële projectontwikkelaars waar voor iedereen eenmalig meer geld te verdienen valt, ten koste van langdurig contact en welzijn. “Gelukkig zien 68 gemeenten die urgentie voor seniorenwoningen wel in en daar komen dan ook hofjes. We zijn niet meer te stuiten en groeien explosief en de tijd, de vergrijzing en het niet te vermijden zorginfarct gaat ons gelijk bewijzen.”

Denken in mogelijkheden

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet volgens de Telegraaf de uitdagingen voor de toekomst. “Een op de drie nieuw te bouwen woningen moeten voor ouderen geschikt zijn. Daarom zet dit kabinet vol in op passende woningbouw voor hen. Het concept van de Knarrenhofjes is een goed voorbeeld van het denken in mogelijkheden, hoe het wel kan!”