Chronische pijn de grootste ziekte

Chronische pijn is de grootste ziekte van Nederland. Dat zeggen anesthesiologen, artsen gespecialiseerd in pijn, aldus NRC. Ruim 3,5 miljoen Nederlanders kampen ermee, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O onder bijna tweeduizend Nederlanders, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). “Het is onvoldoende bekend: pijn kan veranderen van een symptoom tot een op zichzelf staande ziekte”, zegt Michel Terheggen, pijnspecialist en anesthesioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, tevens bestuurslid van de NVA.

Wat de meest voorkomende soorten van chronische pijn zijn? Pijnspecialist Terheggen in NRC: “Eén: rug- en nekpijn. Twee: artrose, dus verslechterend kraakbeen in de gewrichten. Drie: allerlei vormen van zenuwpijn. Dat zijn beschadigingen aan het zenuwstelsel zelf. Als gevolg van suikerziekte bijvoorbeeld of multiple sclerose of een herseninfarct.”

Pijn-epidemie

Hebben vooral ouderen hebben er last van? Terheggen: “Van de 18- tot 35-jarigen kampt 15 procent met chronische pijn, dat is zeker niet niets. Maar hoe ouder, hoe hoger de percentages. Ouderen hebben natuurlijk meer last van artrose en ook van wervelkolomproblemen. We spreken daarom wel van een pijn-epidemie: met de vergrijzing zal dit probleem echt niet afnemen.”

Opiaten alleen bij acute pijn

Op de vraag of opiaten, sterke pijnstillers, helpen zegt de pijnspecialist in NRC: “Opiaten zijn eigenlijk alleen maar zinnig bij acute pijn. Na verloop van tijd werken ze niet meer goed. Sterker, bij chronische pijn maken ze het probleem alleen maar erger. Ze geven bijwerkingen. Het versuffende en deprimerende effect van opiaten wordt enorm onderschat.”  Hoe de pijn dan moet worden behandeld? Terheggen: “Meer bewegen. Afleiding zoeken. En de uitleg door zorgverleners moet beter.”