Bij uitzondering streep door BKR-registratie

Wie als wanbetaler genoteerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) komt daar zelden of nooit versneld vanaf. Vanwege een bijzondere noodsituatie bij een bejaarde moest er toch een streep door zijn negatieve registratie, oordeelde het financiële klachteninstituut Kifid in een zaak waarover de Telegraaf bericht.

De man had samen met zijn vrouw in 1999 een hypotheek voor hun woning afgesloten.. Daarnaast had hij een doorlopend krediet van €5000, maar daarop kon hij vanaf 2017 niet meer zijn maandelijkse termijnen voldoen. Dat kwam doordat de hypotheeklasten dat jaar stegen van €1100 naar €1800 per maand.

Woning aangepast

Volgens de commissie woog in dit uitzonderlijke geval het belang van de consument zwaarder dan dat van de financiële instellingen, beschrijft de Telegraaf. “Als de consument en zijn partner de hypothecaire geldlening niet kunnen oversluiten naar een andere kredietverstrekker zit er vanwege de zeer hoge maandlasten en hun hoge leeftijd niets anders op dan hun woning te verkopen. De consument heeft toegelicht dat dit voor hem en zijn partner extra bezwaarlijk is omdat hun woning is aangepast aan hun specifieke behoeften en zij daar samen wonen met hun zoon, die tevens hun mantelzorger is.”