Senioren Journaal van woensdag 4 september 2019
Seniorendating: Nooit te oud
Ook ouderen wagen zich online op zoek naar een geliefde. De Volkskrant sprak vijf van hen. ‘Iemand die op je wacht en vraagt waar je bent. Dat is een fijn idee’. In een videoserie ‘Nooit te oud’ portretteert de krant drie oudere singles en een stel dat elkaar kent via 50plusmatch. Cijfers over het totale aantal ouderen op datingsites ontbreken, maar volgens demograaf Jan Latten groeit die groep flink. Er zijn simpelweg meer ouderen en er zijn meer mensen gescheiden dan verweduwd.
Meer verzoeken bij Levenseindekliniek
Het aantal euthanasieverzoeken bij de Levenseindekliniek is dit jaar met 15 procent gestegen ten opzichte van 2018. Dat is opvallend, schrijft de Volkskrant, omdat het aantal euthanasiegevallen landelijk gezien juist stabiliseert. Volgens de kliniek heeft de stijging deels te maken met de verscherpte houding van justitie ten opzichte van euthanasie: Artsen zijn angstiger geworden, ze sturen meer patiënten naar door.
De menukaart van het leven
Hoofdredacteur Bertho Nieboer van Medisch Contact bekruipt het gevoel “dat we steeds meer naar het leven gaan kijken als een menukaart, waarop we desgewenst een broodje gezond leven, palliatieve spinazie of de eutha-nasi kunnen bestellen. Aan die jacht wil ik graag ontkomen. Pythagoras wist in zijn tijd al: ‘Voor het lijden van de ziel zijn er maar twee geneesmiddelen: hoop en geduld.’”
Ouderen geven hun woning een 8,3
Ouderen zijn positief over hun woning en hun woonomgeving. Zij geven hun huis gemiddeld een 8,3. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO en Leyden Academy on Vitality and Ageing. De meerderheid van de ondervraagden geeft ook aan te willen blijven wonen in hun huidige woning. In bestaande onderzoeken is weinig aandacht voor het ‘thuisgevoel’, aldus ANBO, terwijl voor de meeste mensen dat het belangrijkste is: of ze zich ergens thuis voelen.
Liever appen dan bellen
Veel ouderen sturen net als jongeren liever een appje dan dat ze bellen, meldt SeniorWeb: Ze vinden het veel handiger en prettiger, vooral omdat het niet storend is. Ook geven ze aan dat appen minder tijd en geld kost dan bellen. Onmisbaar is WhatsApp echter (nog) niet voor alle senioren. Ongeveer vier op de tien zeggen prima zonder te kunnen, terwijl ongeveer evenveel zeggen juist niet meer zonder te kunnen.
‘Jongere ouderen komen vaak prima rond’
De oudsten zijn in Nederlanders vaak ook de armsten. Voor ouderenbond KBO-PCOB was het dinsdag verschenen SCP-rapport aanleiding te onderstrepen hoezeer hun achterban onder het geldgebrek te lijden heeft. Toch lijkt volgens de Volkskrant de grafiek tegelijkertijd het ongelijk te bewijzen van alle seniorenvertegenwoordigers die stellen dat het de ouderen in Nederland slecht gaat: Tot de 80 jaar behoren de Nederlandse ouderen juist tot de groep waarin het grootste deel prima kan rondkomen.
‘Goed oud worden is meer dan gezond oud worden’
Associate lector Franka Bakker van hogeschool Windesheim ontwikkelde een nieuw gerontologisch framework (‘Goed Leven’) voor professionals die werken met ouderen. Het uitgangspunt van het model is een holistische visie op ouder worden. “Bijdragen aan een kwalitatief goed leven van ouderen betekent meer dan het regelen van zorg of het stimuleren van een goede gezondheid.”
Onderzoek naar zorgmijdende ouderen?
Er moet een onderzoek naar zorgmijdende ouderen in Rotterdam komen. Dat wil Leefbaar Rotterdam, meldt de Telegraaf. De partij baseert zich op landelijk onderzoek van KBO-PCOB waaruit blijkt dat bijna een op de vijf ouderen zorg heeft gemeden vanwege de kosten. Leefbaar Rotterdam maakt zich ernstige zorgen dat de Rotterdamse cijfers slechter zijn dan de landelijke.
Huisbezoeken aan 75-jarigen
In het kader van het ouderenproject van Stichting Welzijn Hattem en het Rode Kruis, zijn er in de afgelopen maanden tal van huisbezoeken geweest bij inwoners die in 2018 75 jaar zijn geworden, meldt de Dijkpoorter. De bezoeken werden zeer gewaardeerd en er wordt dan ook mee doorgegaan. De 75-jarigen die dit wensen, worden op afspraak thuis bezocht door vrijwillige ouderenadviseurs.
’89 jaar, afgevoerd in een politiebus’
Een hoogbejaarde vrouw met rollator die door politieagenten in een busje wordt afgevoerd omdat zij is vergeten een pecanbroodje af te rekenen in een AH in Den Helder. Op Facebook wordt er volgens het Noordhollands Dagblad grote schande van geroepen dat de winkelier de politie erbij heeft gehaald. De winkelier zegt dat op de gebruikelijke wijze de politie is ingeschakeld, ook in het kader van zorg. “Sommige mensen hebben hulp nodig en hebben helemaal niemand om op terug te vallen.”