Ouderen kwetsbare doelwitten oplichters

“Er is nog ruimte voor moord en doodslag bij het tv-programma Opsporing Verzocht, maar je ziet steeds meer foto’s en filmpjes van oplichters bij pinautomaten.” Burgemeester Michiel van Veen sprak zo’n dertig senioren toe op een voorlichtingsmiddag over online veiligheid in Gemert, waarover het Brabants Dagblad bericht.  “Bijna elke dag is er wel een poging in Gemert-Bakel. Het lukt niet altijd, maar als dat wel gebeurt, is het verdriet groot.”

Het is inmiddels een bekend fenomeen: criminelen bestoken slachtoffers met appjes, e-mails en telefoontjes. De ‘familieleden’, ‘bedrijven’ en ‘banken’ vragen om financiële hulp of een achterstallige betaling of waarschuwen voor oplichting en maken per geval al snel honderden tot vele duizenden euro’s buit.

17-jarige ‘politieman’

In de gemeente Gemert-Bakel ontving de politie dit jaar al 99 meldingen en aangiftes van oplichting. Het gros daarvan gebeurt – deels – digitaal en raakt vooral senioren, zegt politie Oost-Brabant volgens het Brabants Dagblad. In Deurne kwam vrijdag een 17-jarige Eindhovenaar als ‘politieman’ bij een oudere man waardevolle spullen halen. Dankzij de alerte senior kon de jongen worden gepakt. “Een druppel op een gloeiende plaat.”

Verdachte apps en mails

Op de vraag wie wel eens een appje van oplichters kreeg, stak ruim de helft van de dertig toehoorders in het zaaltje in Gemert een vinger in de lucht. En een mail van een nep-bedrijf? Ook dat maakte de meerderheid ooit mee.

Nieuws verspreiden

Zo’n voorlichtingsmiddag kent een flinke beperking, weet de politie volgens het Brabants Dagblad: de senioren die de makkelijkste doelwitten vormen, hebben geen affiniteit met digitale zaken en zijn er deze middag dan ook niet. “Dus u bent nodig om dit nieuws te verspreiden, bij familie en vrienden en zaterdag bij de kien- en biljartclub.”