Kan oma in de kelder wonen?

Het ruimtegebrek in Nederland kan creatiever worden opgelost. Waarom alleen de hoogte in als je ook de diepte in kunt en generatiebreed iets kunt doen, vraagt Ans Acda uit Eindhoven zich af in het Eindhovens Dagblad: Waarom woont oma niet in de kelder?

“Men moet eens wat groter denken met meer ruimte voor één huis, die voorzien moet zijn van een inrit, zodat er meer doorgang is in de straat waar men woont. Vroeger zijn er huizen gebouwd met een grote ruime kelder, dan denk ik aan mijn ouderlijk huis in Zeeuws-Vlaanderen. Nu kan men ook huizen bouwen, zoals in Amerika met een basement, dat is op de bouwplek dieper graven, maar zeker een oplossing om ouderen daar te laten wonen.”

Eigen voordeur

Zoals een inrichting van een appartement met alle voorzieningen van een seniorenwoning, schrijft Acda in het Eindhovens Dagblad, waar men ook een raam kan installeren net boven de grond met uitkijk op tuin of eventueel terras. “Met een eigen voordeur wat in een halletje uitmondt naar de voordeur waar het gezin boven woont. Voorzien van een klein trapje, en op die manier elkaar niet voor de voeten loopt.”

Veel voordelen

Het gezin is altijd in de buurt als opa of oma ziek wordt of hulp nodig heeft om kousen aan te trekken, medicijnen te geven, merkt Acda in het Eindhovens Dagblad op over de voordelen, eventueel kunnen de grootouders zelf hun was doen, strijken en kleine huishoudelijke dingen. En als de grootouders er niet meer zijn, is er de optie om de basement te verhuren met de spelregels van de bewoners van het huis.