Laten we werk met plezier zien vol te houden

In Nederland steken we onze kop nog te veel in het zand, schrijft het AD in en commentaar: In de cijfers zien we een gigantische vergrijzingsgolf op ons afkomen, maar we denken liever aan vandaag of de eerstvolgende verkiezingen, dan aan structurele maatregelen waarmee we de komende decennia doorkomen.

Werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen is volgens het AD zo’n vrouw die wel durft te benoemen waar het op staat. Eerder stoppen met werken? Vroegpensioen? We hebben iedereen keihard nodig, zegt de werkgeversvoorzitter. In veel sectoren is het personeelstekort nu al voelbaar en anders wel aanstaande.

Iedereen verantwoordelijk

Iedereen moet zich volgens het AD verantwoordelijk gaan voelen voor het volhouden van een werkend leven tot 67-jarige leeftijd: de overheid, werkgevers en werknemers. “Dat vereist goede loopbaanbegeleiding met werkzaamheden die passen bij ieders leeftijd. De discussie over zware beroepen waarvoor vroegpensioen mogelijk moet blijven, zou niet gevoerd hoeven worden als werknemer en werkgever eerder nadenken over de werkzaamheden in de tweede fase van een loopbaan.”Een stukadoor kan een uitstekende leraar of chauffeur zijn in de tweede fase van zijn werkzame leven, zo merkt het AD op.

“Blijven werken tot je pensioen hoeft niet zwaar te zijn. Met plezier blijven werken en niet te vroeg worden afgeschreven dragen bij aan een gezonde oude dag.”