Woonzorgopgave regio Kennemerland

Met de voortdurende vergrijzing van de bevolking groeit volgens het Haarlems Dagblad ook in de regio Kennemerland de vraag naar woonzorgplekken de komende jaren. De verwachting is dat er tussen nu en 2040 minimaal 566 en wellicht zelf een kleine 2.000 van dat soort zorgplekken extra nodig is, zo laat recent onderzoek zien.

De groeiende vraag naar woonzorgplekken hangt nauw samen met de inmiddels weer toenemende vraag naar diverse vormen van langdurige zorg. Na een korte stagnatie in de coronaperiode stijgt die vraag weer. Het aantal 75+’ers in regio Kennemerland neemt naar verwachting de komende jaren toe van 45.000 nu toe tot 66.000 in 2040.

Langer gezond

In de prognoses van wat daarvoor nodig is, is volgens het Haarlems Dagblad rekening gehouden met meerdere factoren. Zo speelt mee dat mensen steeds langer gezond blijven en daarmee op steeds iets latere leeftijd zorgbehoevend worden. Een uitzondering daarbij valt te maken voor de zorg die nodig is voor mensen met dementie: hoewel mensen langer gezonder blijven, blijft de gemiddelde leeftijd waarop dementie zich openbaart gelijk.