Senioren Journaal van woensdag 2 oktober

Help…Opa en Oma gaan scheiden!

Een Dokkumer kleuterjuf trekt zich het vaak stille leed aan van kinderen van wie de ouders, en tegenwoordig steeds vaker de grootouders, scheiden. Ze maakte er een prentenboek over met een duidelijke boodschap.

Was de rollator maar wat populairder

Een generatie die na een leven lang autoverslaving over elk steentje kan struikelen, trotse mensen die weigeren hun rollator te gebruiken. ‘Je zou wensen, dat de rollator dezelfde populariteit gaat krijgen onder wankelende ouderen als de fatbike onder fitte jongeren.’

Wie krijgt voorrang in het ziekenhuis

Patiënten die op de wachtlijst staan voor een behandeling in het ziekenhuis moeten in bijna de helft van de gevallen langer wachten dan maximaal toegestaan. ‘We hebben niet genoeg zorgpersoneel om iedereen dezelfde zorg te leveren.’

Pensioenbedrag-ineens netto soms maar 20%

Er komt een wet die het mogelijk maakt om op pensioendatum 10% van het pensioenvermogen op te nemen. Maar zo’n groot bedrag gaat ten koste van toeslagen. Soms blijft niet meer dan 20% van het brutobedrag over.

Helemaal door de molen op de valpoli

Op de valpoli in UMC Utrecht worden mensen met een verhoogd valrisico helemaal door de molen gehaald. ‘Zo’n 10 tot 20 procent keert binnen een maand terug op de eerste hulp. We willen beter kunnen voorspellen voor wie dat geldt.’

Eerstelijns consultatiecentrum ouderenzorg

Vier ouderenzorgorganisaties in Nijmegen starten samen een regionaal eerstelijns consultatiecentrum ouderenzorg. Huisartsen kunnen advies krijgen van een team van psychologen en specialisten ouderenzorg over kwetsbare ouderen die thuis wonen.

Huis van Herinnering in Openluchtmuseum

In Openluchtmuseumin Arnhem is een straat geopend met 6 doorzonwoningen. Eén ervan is het Huis van Herinnering, met een speciaal reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Hier kan dat wat vergeten leek weer boven komen drijven.

Ouder worden is niet voor watjes

In Venlo kwamen zo’n 700 55-plussers  naar de  Maaspoort voor de SOB seniorendag. Onder het motto ‘Ouder worden is niet voor watjes’ werden ze bijgepraat over alles wat te maken heeft met gezond ouder worden.

Wat is voor pensioendeelnemer belangrijk

Met berichten over relatief kleine duurzame beleggingen wil ABP vooral de deelnemers bedienen. Zaken als rente-afdekking hebben weliswaar een grotere impact , maar daarin zijn de deelnemers  minder geïnteresseerd.

Verkoop middel X uit idealisme

Hij komt er rond voor uit: Hij heeft de wet overtreden, maar Wim van Dijk (80) deed dat vooral voor het goede doel: om burgers in nood regie te geven over het eigen levenseinde. Gisteren diende de rechtszaak.

Over de zorg gesprek aangaan met inwoners

Het anders organiseren van zorg is is een zeer complexe opgave, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit: om het draagvlak onder inwoners te vergroten, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan over knelpunten en veranderingen.