Wat is rendement van duurzaam beleggen

Pensioenfonds ABP investeert €240 miljoen in Japanse windenergie, zo meldt het op haar website. Dit soort ’activistische’ impactbeleggingen ligt volgens de Telegraaf momenteel onder een vergrootglas, nu de meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een koopkrachtig pensioen centraal moet staan in het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Zijn zulke beleggingen wel te rijmen met een goed rendement?

“Het is jammer dat de discussie over wel of niet activistisch beleggen gaat”, zegt in de Telegraaf oprichter Anton Kramer van OverRendement, een bureau dat de beleggingsprestaties van pensioenfondsen analyseert. “Die ’activistische’ beleggingen vormen maar een klein deel van het belegde vermogen en hebben een minieme impact op het rendement.”

Afdekken renterisico

Volgens hem hebben andere zaken, zoals het afdekken van het renterisico door een fonds, daarop een veel grotere invloed, maar krijgen die nauwelijks aandacht. “Dáár zou de discussie over moeten gaan. Bij fondsen met een slecht rendement ligt dat namelijk niet aan wel of niet duurzaam beleggen, maar aan de verkeerde beslissingen op het verkeerde moment”, stelt Kramer.

Interesse deelnemers

Een woordvoerster van ABP zegt in de Telegraaf dat het fonds met de nieuwsberichten over relatief kleine duurzame beleggingen vooral de deelnemers wil bedienen. “Zij geven aan dit belangrijk te vinden, daarom brengen we het naar buiten. Ik ben het er mee eens dat zaken als rente-afdekking een grotere impact hebben, maar daarin zijn onze deelnemers minder geïnteresseerd.”