Uittocht door vroegpensioen

De angst dat nieuwe afspraken over een vroegpensioen leiden tot een uittocht van ouder personeel is terecht. Deskundigen waarschuwen in de Telegraaf dat het uiterst moeilijk is om de groep te beperken. “Als je niet oppast, maakt de duvel en zijn ouwe moer er gebruik van”, zegt de Amsterdamse hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. Hij hoopt, net als andere experts die De Telegraaf sprak, dat minister Van Hijum harde afspraken over het nieuwe vroegpensioen maakt met werkgevers en bonden.

De onderhandelingen hierover zijn maandagavond op het ministerie, na maandenlange acties, weer hervat.  De angst voor een nieuwe vut is terecht, vindt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken in Tilburg. “Je ziet aan de tijdelijke RVU-maatregel dat er sprake is van een zeker opportunisme. Bedrijven hebben hem, vaak met steun van de bonden, gebruikt om mensen vriendelijk naar de uitgang te begeleiden.”

Regeling moet fair zijn

Dat gebeurde bijvoorbeeld in de financiële sector, waar de afgelopen jaren duizenden banen zijn verdwenen. Als je mensen dan enig comfort kunt bieden als ze eruit moeten, en dat kan dankzij zo’n regeling, dan is dat fijn”, geeft een vakbondsbestuurder – „liever niet met mijn naam erbij” – toe in de Telegraaf. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam ziet in de cao’s “generieke regelingen, terwijl het eigenlijk heel persoonlijk is hoe lang iemand door kan werken”. Verhulp hoopt vooral op een regeling die fair is.