Samen oud worden kan met meer dan twee

Hoe hoort het en wat spreken we af? In een onregelmatig verschijnende serie in Volkskrant magazine doen verschillende auteurs een voorzet voor nieuwe etiquetteregels op veelal onontgonnen terreinen. In de nieuwste aflevering geeft single en schrijver Saskia Noort twaalf suggesties voor een betere omgang met singles. De laatste van die twaalf die suggesties: Samen oud worden kan ook met meer mensen dan twee.

“Er wordt zelden gesproken over de angst alleen oud te worden. We dromen allemaal van een wit bankje voor een huis, bij voorkeur in een mediterrane omgeving, waarop we hand in hand met onze geliefde zitten. Allebei uitstekend ter been, met nog alle dagen vervuld van liefde.”

Hardnekkige droom en angst

Deze droom is net zo hardnekkig als de angst, schrijft Saskia Noort in Volkskrant magazine, en het is de reden dat sommigen bij partners blijven van wie ze allang niet meer houden, of genoegen nemen met minder dan ze verdienen. Misschien komt er nooit meer iemand.

Waarom ze graag willen dat jij je bindt

“Zowel de droom als de angst wordt geprojecteerd op de single. Jij leeft dat leven waar sommige verbonden vrienden doodsbang voor zijn. Daarom willen ze zo graag dat jij je bindt. Zeker als je al wat ouder bent. Vaak krijg je als geruststelling: ‘Natuurlijk komt er iemand! Je bent zo leuk, ook voor jou loopt er een man/vrouw rond! Met jou komt het vast goed!’”

De helft blijft alleen en oud achter

Deze holle frase doet ons meer pijn dan dat-ie troost. Want ben je alleen goed als je iemand vindt? Ook van de stellen zal de helft alleen en oud achterblijven. Investeer daarom in het bouwen van een gemeenschap van verschillende typen mensen om die laatste dagen zo aangenaam en verbonden door te komen.

Veel oude mensen aan één lange tafel

En betrek daarbij je single vrienden, besluit Saskia Noort in Volkskrant magazine, daar heb je meer aan dan aan het krampachtig vasthouden aan een droom van twee oude mensen op een wit bankje. “Mijn droom is een heleboel oude mensen, van alle soorten en maten, aan één lange tafel.”