Lang zullen ze leven!

Youp van’t Hek schrijft in zijn NRC-column over de Zwitserse zelfmoordcapsule, “die afgelopen week een Amerikaanse mevrouw met één druk op de knop naar het hiernamaals geholpen heeft. Door een overdosis stikstof. Ze had natuurlijk ook gewoon in een Barneveldse kippenstal kunnen gaan staan. Of tussen 20.000 varkens in De Peel.”

Van ’t Hek schrijft in NRC de kreunende bejaardenberg best te begrijpen, maar een beetje moe te zijn van de zeurende en zeverende euthanasiediscussie van montere zeventigers. “Je hebt de stichting Laatste Wil, ouderenvereniging Het euthanatuitje, het Pil van Drion-genootschap plus allerhande deskundige psychiaters met handige zelfmoordadviezen. Ik merk dat ik het beu ben. Uitgeluld over de dood. Leven moeten we. En wel zo lang mogelijk. En niet je laatste jaren bezig zijn met het opmaken van je sterfbed.”

Maximumleeftijd fatbike

De NRC-columnist schrijft ook over de fatbike: voor het rijden met een fatbike zou er niet alleen een minimumleeftijd moet komen, maar ook een maximumleeftijd; niet alleen omdat ouderen minder adequaat reageren en niet meer zo wendbaar zijn, maar ook omdat het fietsende oudje er nogal treurig uitziet. “Het is voor de familie en de buurt niet prettig om opa wiebelig te zien vertrekken. En helemaal niet als ze weten dat hij in bepaalde wijken vierkant wordt uitgejouwd in klinkklare straattaal.” Wat de maximumleeftijd zou moeten zijn? 45! “Na die leeftijd wordt het treurig. Ik zeg dit uit zelfbescherming. Omdat het er na je 45ste op zo’n fiets gewoon niet meer uitziet.”