Liever versterven dan stikstofgas

Een vrouw in Zwitserland maakte een einde aan haar leven door middel van een capsule die zich vult met stikstof. Psychiater Boudewijn Chabot wist ervan en komt binnenkort met een eigen methode, aldus NRC.

Boudewijn Chabot (82) is psychiater voor ouderen, bekend door zijn adviezen hoe je waardig kunt sterven zonder een arts om euthanasie te vragen. Hij promoveerde in 2007 op onderzoek naar ‘zelfeuthanasie’ door medicijnen of versterving (bewust afzien van eten en drinken) en schreef in 2014 mee aan een ‘handreiking’ voor artsen waarin staat hoe ze het lijden van mensen daarbij kunnen verlichten. Nu heeft hij daar een nieuwe methode aan toegevoegd die lijkt op die van de Australische arts Philip Nitschke. In beide gevallen is het zelfdodingsmiddel stikstofgas, maar de handelwijze verschilt fundamenteel, zo legt NRC uit. Chabot heeft een voorlichtingsfilm van tien minuten gemaakt die op 14 oktober voor het eerst vertoond zal worden op een avond over de laatste levensfase in het Amsterdamse debatcentrum de Balie.

Niemand kan je hand vasthouden

Chabot zei eerder in een interview dat hij, als hij dood wil, gaat stoppen met eten en drinken. In NRC zegt hij: “Dat is nog steeds mijn plan. De stikstofgasmethode staat mij persoonlijk tegen. Ik zou die nooit gebruiken. Medicijnen heb ik wel in huis, die heb ik tien jaar geleden al verzameld, maar die zou ik alleen in een noodsituatie gebruiken.” Met stikstofgas gaat het sneller dan met versterven. “En dat is wat ik erop tegen heb. Het gaat snel en je bent alleen. Niemand die je hand kan vasthouden.”

Geen euthanasie

Waarom Chabot niet voor euthanasie zou kiezen? In NRC zegt hij hierover: “Dan leg je de dood in handen van artsen. Artsen zijn goed in genezen, niet in doodmaken. Ze zien niet hoeveel doodsverlangen er in de samenleving leeft.” Laat de laatste handelingen bij degene die dood wil, aldus Chabot, liefst in aanwezigheid van de kinderen, de familie.”