Zelfstandige klinieken onmisbaar

Bijna een kwart van alle patiënten die planbare ziekenhuiszorg nodig hebben, wordt volgens een reportage in de Telegraaf geholpen in een zelfstandige kliniek. De klinieken leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van lange wachttijden en de toegankelijkheid van zorg. Maar ze zijn ook een concurrent van ziekenhuizen die zo omzet mislopen en maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

Eén specialisme

Zelfstandige klinieken concentreren zich op één specialisme, bijvoorbeeld orthopedie, oogheelkunde of chirurgie. Dat doen ze op één locatie waar ze niets anders doen dan dat. Daardoor kunnen ze volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland heel efficiënt werken en met minder personeel meer patiënten helpen

Verzekerde zorg

Tegenwoordig levert 94% van de 119 klinieken (met 427 locaties) die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie verzekerde zorg, wordt uitgelegd in de Telegraaf: Zorgverzekeraars moeten wel, ze hebben zorgplicht voor hun klanten en die moeten binnen een bepaalde tijd geholpen kunnen worden. Daarbij zijn de klinieken onmisbaar geworden.

Geen avonddienst, beter salaris

Met name voor de streekziekenhuizen is de concurrentie van de zelfstandige klinieken minder gunstig. Daar komt bij dat ziekenhuizen en klinieken niet alleen op dezelfde patiënten azen, maar ook op hetzelfde personeel: Als je niet zo veel zin hebt om allerlei avonddiensten te draaien, is een kliniek aantrekkelijk voor jou. Bovendien kunnen ze vaak betere salarissen bieden.

Drie of vier aandoeningen

Of de zorgkosten in totaliteit omlaag gaan door alle planbare zorg naar de klinieken over te hevelen, wordt vanuit de wetenschap betwijfeld, zo is te lezen in de Telegraaf: Patiënten die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de zorgkosten, worden niet in de klinieken behandeld. Dat zijn de patiënten met vaak wel drie of vier aandoeningen. Als je de planbare heupoperaties en staarbehandelingen waarmee je een deel van die complexe zorg bekostigt niet meer doet, moeten de tarieven voor de ziekenhuizen omhoog en die van de klinieken omlaag.