Geen bushalte in de buurt

De gemeente en de provincie hebben nog geen concreet plan om ouderen te helpen die in Den Helder gedupeerd zijn door het schrappen van bushaltes, aldus het Noordhollands Dagblad.

Op de langere termijn ziet de provincie wel een oplossing. “In het toekomstige OV-systeem rijden snelle buslijnen naar overstappunten, ook wel hubs genoemd. Om daar naar toe te reizen, rijden onder andere reguliere bussen en buurtbussen. Maar er is dan ook flexibel vervoer, er zijn OV-taxi’s of er is ander vervoer op maat.” Het nieuwe OV-systeem is onderdeel van het plan Visie Publieke Mobiliteit, waar de provincie met alle gemeenten in de regio samen aan werkt.

WMO-taxi

Een hoop ouderen zijn volgens het Noordhollands Dagblad door het schrappen van bushaltes in Den Helder in één klap afhankelijk geworden van WMO-taxivervoer. Maar daar hebben ze in veel gevallen niet eens recht op. Zo tikte de gemeente zorginstellingen vorige maand op de vingers vanwege WMO-aanvragen van mensen met een Wet Langdurige Zorg-indicatie die verblijven in verzorgingshuizen. “Zij hebben geen recht op een vervoersvoorziening, zoals het WMO-taxivervoer”, schreef de gemeente. Bewoners moeten nu 600 tot 800 meter lopen.