Verbied verkoop woningen door Habion

Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer en de Autoriteit Woningcorporaties moeten het Habion verbieden om sociale huurwoningen in Leeuwarden te verkopen. Dat vindt wethouder Hein de Haan, aldus de Leeuwarder Courant.

Woningcorporatie Habion wil de 241 seniorenwoningen in Leeuwarden verkopen en zich als verhuurder terugtrekken van de Leeuwarder markt. De corporatie wil zich meer richten op het westen van het land omdat daar de behoefte aan seniorenwoningen hoger zou liggen.

Negatieve gevolgen

Leeuwarden is daar volgens de Leeuwarder Courant al sinds de aankondiging van de verkoop in 2023 mordicus tegen. Habion zoude seniorenwoningen moeten verkopen aan een andere corporatie. Maar, zo stelt Habion, daarover is geen overeenstemming bereikt. Mediation heeft volgens de wethouder niets opgeleverd. Aan de minister wordt een aanwijzing gevraagd om Habion alsnog aan de eisen te laten voldoen die toenmalig minister Hugo de Jonge in april stelde. Habion zou meer tegen de negatieve gevolgen voor de volkshuisvesting van ouderen in Leeuwarden moeten doen.