Geld uit je woning zonder te verhuizen

Wat heb je aan een overwaarde als het alleen maar in stenen zit en je weinig geld hebt om leuke uitjes te ondernemen? Met een verzilverhypotheek kun je een deel van die rijkdom aan jezelf uitkeren. Het AD beschrijft hoe dat werkt.

Maar liefst de helft van de 65-plussers met een eigen woning heeft meer dan 300.000 euro overwaarde op hun huis, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat geld zit vast in stenen. Om het toch uit te kunnen geven, kun je een verzilverhypotheek afsluiten. Deze werkt vrij eenvoudig, aldus het AD. Je sluit een hypotheek af voor bijvoorbeeld 100.000 euro en vervolgens krijg je maandelijks of jaarlijks een bedrag daarvan uitgekeerd. Maandlasten heb je niet. Over de hypotheek betaal je wel rente, maar omdat deze bij je totale schuld wordt opgeteld, betaal je pas nadat je huis verkocht wordt.

Klein pensioen

De verzilverhypotheek is vooral interessant voor mensen die een klein of geen pensioen hebben, maar wel veel overwaarde op hun woning, zegt een financieel expert van Independer in het AD . “Ze hebben wel geld, maar kunnen er niet bij, tenzij ze hun huis verkopen. Omdat ze maar een klein inkomen hebben, kunnen ze ook geen tweede hypotheek krijgen.”

Geen bedrag ineens

In die tijd met lage rentes konden ouderen gemakkelijker een aflossingsvrije lening afsluiten. Het ontvangen bedrag konden ze op de bank zetten en daarvan maandelijks een bedrag aan zichzelf uitkeren. Een echtpaar met alleen AOW kon toen bijna 200.000 lenen. Door de sterk opgelopen rente vorig jaar is het aanbod aangepast . “Voorheen keerden we de verzilverhypotheek ook als bedrag ineens uit. Dat vonden we niet meer verantwoord”, zegt SocioHypotheek in het AD. “Nu keren we alleen jaarlijks uit en kunnen mensen eventueel een hogere uitkering in het eerste jaar krijgen.”