Afval scheiden erg belastend voor ouderen

Marc Barten uit Helmond vraagt in het Eindhovens Dagblad aandacht voor de problemen die het gescheiden inzamelen van afval veroorzaakt, met name voor bewoners van appartementen en flatgebouwen, zoals hijzelf.

“In mijn kleine keuken staan momenteel meerdere afvalemmers: één voor papier, één voor plastic, metaal en drinkpakken, één voor gemengd afval en één voor groenafval en eentje voor lege blikjes.”

Diverse containers

“Deze afvalemmers moeten minstens één keer per week worden geleegd”, schrijft Barten in het Eindhovens Dagblad. “Dit betekent dat ik naar de onderste verdieping moet gaan, door een andere gang, naar de vuilcontainers waar ik het afval in de drie aangewezen containers kan deponeren.” De restafvalzak moet vervolgens meegenomen naar een ondergrondse container, enkele honderden meters verderop in de straat. “Vervolgens moet ik naar de winkel om mijn lege blikjes kwijt te kunnen met alle perikelen die daarbij horen.”

Taak voor afvalverwerkers

“Als bewoner van een appartementencomplex met meer dan honderd bewoners, van wie de meeste de leeftijd van 55 jaar zijn gepasseerd, zie en ervaar ik dagelijks de problemen die dit beleid veroorzaakt”, aldus Barten in het Eindhovens Dagblad. “Mijn voorstel is om te stoppen met het gescheiden inzamelen van afval door bewoners en deze taak over te laten aan de afvalverwerking. Dit is efficiënter en kosteneffectiever.”