Vroegpensioen ook op kantoor

De regeling voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken, wordt ook gebruikt door personeel van bibliotheken, verzekeraars en gemeentehuizen. Dat blijkt volgens het AD uit een overzicht van Sociale Zaken.

Het kabinet werkt aan een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Vakbonden eisen via stakingen goede voorwaarden voor mensen met zware beroepen, zoals agenten, havenarbeiders en spoorwegpersoneel. Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat lang niet alleen werknemers in dit soort beroepen gebruikmaken van de regeling voor vervroegde uittreding, de RVU. Eind vorig jaar deden 25.000 personen hier een beroep op. Onder hen ook personeel van Holland Casino en provincieambtenaren, aldus het AD.

Verkapte VUT-regeling

Zij konden drie jaar eerder stoppen met werken en kregen van hun werkgever belastingvrij een geldbedrag mee dat net zo hoog is als een AOW-uitkering. Dit om de tijd te overbruggen tot ze echt AOW krijgen. De tijdelijke regeling die er nu is, is ingevoerd in 2022 en komt eind 2025 te vervallen. Het kabinet werkt aan een opvolger, maar verantwoordelijk minister Eddy van Hijum wil voorkomen dat dit een soort verkapte VUT-regeling wordt waar ook mensen zonder zwaar beroep aanspraak op maken. Dat lijkt volgens het AD dus wel te gebeuren. “Hij wordt ook gebruikt door mensen van wie je met de beste wil van de wereld niet kunt zeggen dat zij een zwaar beroep hebben, zoals kantoormedewerkers bij banken en verzekeraars”, bevestigt ook een onderhandelaar.”