Geef alle AOW’ers bedrag van alleenstaande

Alleenstaanden krijgen een hoger AOW-pensioen dan mensen die samenwonen. Dat klinkt niet onlogisch, maar is volgens Gijs Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo zegt hij in Dagblad van het Noorden,om meerdere redenen niet langer houdbaar. Eén ervan is dat het de woningnood bestendigt, omdat het mensen die een huis willen delen financieel bestraft.

De charme van de AOW is de volstrekte zekerheid en eenvoud ervan, zegt de Groningse hoogleraar in Dagblad van het Noorden. “Maar het kan nog simpeler. Het hoogteverschil tussen de uitkeringen van alleenstaanden en samenwonenden is een lelijke barst in de systematiek. Als je die wegpoetst, kan de AOW nog beter functioneren als een basisinkomen voor gepensioneerden.”

Snel invoeren

Vonk is van mening dat een wetswijziging het niet ten koste van de uitkering van alleenstaanden mag gaan, dus ligt een gelijktrekking tot 70 procent voor alle AOW’ers voor de hand. “Ook mensen die geen pensioen hebben opgebouwd zijn gebaat met zo’n gefaseerde verhoging, dat in samenhang met fiscale veranderingen relatief snel kan worden ingevoerd.”