Sensor onder matras

Een zorgapp van Momo Medical helpt  medewerkers in verpleeghuizen effectiever te werken. Het bedrijf maakt een sensor, die onder de matras wordt geplaatst bij bewoners van verpleeghuizen, aldus het FD.

Via een app kan een verpleegkundige van een afstand zien of bewoners rustig in bed liggen en bij wie er een kijkje genomen moet worden. Zorgmedewerkers krijgen met de app meer ruimte voor persoonlijke aandacht, zegt bedenker Menno Gravemaker, die in 2017 op het idee kwam door zijn ervaringen in het Zeeuwse verpleeghuis waar zijn grootmoeder werd verzorgd.

Tijdwinst en meer werkplezier

Volgens Vilans, expertisecentrum voor de ouderenzorg, geeft de nieuwe technologie 4,5 uur tijdwinst per dag per negentig verpleeghuisbewoners, 25% minder valincidenten en meer werkplezier voor zorgverleners. Op dit moment gebruiken 250 verpleeghuislocaties de sensoren en de app. In totaal zijn er in Nederland ruim tweeduizend verpleeghuizen met in totaal ongeveer 130.000 bedden. Er is dus nog heel veel groei mogelijk, zegt Gravemaker in het FD.

Zorgpensioenfonds als investeerder

Vanwege de snelle expansie van het bedrijf zijn nieuwe investeringen nodig. Hierbij kan volgens het FD onder meer gerekend worden op PGGM, de uitvoerder van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Net als andere grote Nederlandse pensioenfondsen heeft PFZW de ambitie om een deel van het pensioengeld te beleggen in projecten of bedrijven die een positieve maatschappelijke impact maken. De deelnemers van PFZW hebben duidelijk gemaakt dat ze hun pensioengeld vooral graag geïnvesteerd zien in hun eigen sector.