Weer uitstel bedrag ineens eigen pensioenpot

Wéér wordt de mogelijkheid om 10% ineens uit de eigen pensioenpot op te nemen uitgesteld, van 1 januari naar juli volgend jaar. Met het nieuwe uitstel door minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid loopt de vertraging volgens het FD op naar bijna vijf jaar.

De NSC-minister vindt dat hij niet anders kan, omdat de Tweede Kamer het aangepaste wetsvoorstel op zijn vroegst eind deze maand behandelt. Pensioenuitvoerders hebben daarna nog ten minste zes maanden nodig om zich op de invoering voor te bereiden, aldus het FD.

Pensioenakkoord

Eigenlijk had iedereen die na 2021 met pensioen is gegaan al maximaal 10% uit de eigen pensioenpot moeten kunnen opnemen — een bedrag van duizenden euro’s en voor hoge inkomens soms tienduizenden. Zo was het afgesproken bij het sluiten van het pensioenakkoord en geregeld in het wetsvoorstel voor de opname van een bedrag ineens.

Beperkingen

Een opname uit de pensioenpot is in andere landen heel gebruikelijk, bijvoorbeeld om een hypotheek af te lossen, of een nieuwe auto te kopen. Maar in Nederland is het tot nog toe niet toegestaan. Ook het ‘Wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens’ legt volgens het FD nog flinke beperkingen op. Opname mag, anders dan elders, alleen rond de datum dat iemand met pensioen gaat. Wie begin volgend jaar pensioneert, grijpt door het uitstel naast deze kans.