Regeling vroegpensioen zal er wel komen

Van zorg tot bouw, van openbaar vervoer tot industrie: vakbonden komen deze week weer volop in actie voor een nieuwe vroegpensioenregeling. Hun klacht, dat lang niet iedereen gezond de AOW-leeftijd haalt, wordt volgens NRC al lang erkend door politiek en wetenschap. Maar een structurele oplossing bleef uit.

Komt die er nu wel? Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft geld gereserveerd voor een nieuwe vroegpensioenregeling, kondigde hij onlangs aan. Maar het moeilijkste komt nog: nu moet de minister het nog eens worden met vakbonden en werkgevers over hoe die regeling eruit moet komen te zien.

Echt zwaar beroep

Dát er een nieuwe regeling komt, lijkt volgens NRC wel duidelijk. Coalitiepartijen PVV, NSC en BBB zijn ervoor, net als een groot deel van de oppositie. De VVD is er niet principieel op tegen. NSC-Kamerlid Agnes Joseph erkent de spanning met de personeelstekorten. Maar mensen die echt een zwaar beroep hebben, zegt ze, “kun je niet laten doorwerken tot ze helemaal op zijn”.

Hoe ruim wordt de regeling

De vraag is vooral hoe ruim die regeling wordt. De vakbonden willen dat werkgevers veel meer geld boetevrij mogen meegeven dan het AOW-bedrag. Want de huidige RVU-regeling is vooral aantrekkelijk voor middeninkomens, bleek uit een evaluatie in opdracht van het vorige kabinet. De laagste inkomens maken er weinig gebruik van.

Stakingsweek

Tegelijk willen het kabinet en werkgevers volgens NRC afspraken maken om de groep die in aanmerking komt voor vroegpensioen niet te groot te maken. In een informeel overleg kwamen de partijen vorige week nog niet tot elkaar. Waarna de vakbonden definitief besloten om niet te onderhandelen, maar te gaan staken.

Prinsjesdag dichtbij

De kans is klein dat het kabinet al op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, een nieuwe regeling kan aankondigen. Deze stakingsweek zullen de onderhandelingen nog niet hervat worden, is de verwachting. En daarna is Prinsjesdag al dichtbij.