Familie zal moeten helpen in verpleeghuis

Het is crisis in de ouderenzorg en meer specifiek in de verpleeghuiszorg, ervaart Job van Amerongen op de werkvloer, zo schrijft hij in de Telegraaf.  “Op meerdere plekken komt het kunnen bieden van basiszorg in het geding. Het gaat niet meer. Dat de familie zich nadrukkelijker bemoeit met zorg en welzijn in het verpleeghuis, is onvermijdelijk.”

“Van belang is allereerst om te onderkennen dat het niet ‘nog net allemaal wel gaat’”, aldus Van Amerongen in zijn opiniestuk in de Telegraaf: Het gaat niet meer. “Op meerdere plekken komt het kunnen bieden van basiszorg in het geding. Om die afschuwelijke beeldspraak nog maar eens te gebruiken: het is vijf over twaalf. En iedereen in het veld zou dat moeten uitstralen.”

Een volgende belangrijke onderkenning is volgens Van Amerongen dat het verpleeghuis niet meer de pretentie kan hebben ‘alles’ te verzorgen. “Dat de familie zich nadrukkelijker bemoeit met zorg en welzijn in het verpleeghuis, is onvermijdelijk. Veel verpleeghuizen pakken deze uitdaging ook op en er zijn gelukkig steeds meer familieleden die aan de oproep tot meer betrokkenheid gevolg geven. Echter, nog steeds te weinig. Aan dwang – nu nog een taboe – valt niet te ontkomen. Daartoe ontbreekt nu nog het instrumentarium. En kunt u zelf niet leveren: dan toch zeker wel iemand namens u?”